Schwarzmüller: Navzdory Covidu-19 se prodej v roce 2020 nezastavil

10 března 2021, 11:44

Skupina Schwarzmüller dosáhla v roce 2020 obratu 366 milionů eur po 364 milionů eur v předešlém roce. Navzdory sedmiprocentnímu snížení počtu prodaných přívěsů tržby mírně vzrostly.

Schwarzmüller sklad

„S tímto výsledkem jsme v covidovém roce velmi spokojeni. Naše úsilí o zvýšení odolnosti společnosti fungovalo: Zátěžový test roku 2020 jsme úspěšně zvládli!“

To bylo zdůrazněno při oznámení klíčových údajů za poslední finanční rok v sídle společnosti v Hanzingu ve Freinbergu u Schärdingu. V roce 2021 jsou tržby ve výši 400 milionů euro zahrnuty do rozpočtu, ale budou opět silně ovlivněny Covid-pandemií.

V předchozím roce skupina Schwarzmüller vyrobila 8.800 přívěsů a nástaveb. To bylo o 641 kusů méně než v roce 2019. Přesto tržby mírně vzrostly, a to o 2 miliony euro. Na první místě jsou to vozidla pro stavební a infrastrukturní společnosti s 6.300 kusy, což je 72 procent výroby.

Druhý segment jsou přívěsy pro dálkovou přepravu a činí 2.500 ks nebo 28 procent. Stejně jako v celém odvětví se i u Schwarzmülleru v roce 2020 odlomí o téměř 40 procent. Vozidla pro stavebnictví a infrastrukturu zůstala relativně stabilní. Jejich vysoký podíl se také odráží v nákupu Hüffermann Transportsysteme, který proběhl v lednu 2020. Kontejnerová dopravní vozidla vyráběná dceřinou společností se používají pro odpad a recyklovatelný materiál.

Osvědčená odolnost

Jako nejdůležitější výsledek krizového roku 2020 označil generální ředitel odolnost, kterou jeho společnost prokázala. Část společnosti Schwarzmüller ztratila více než 15 procent svého provozního výkonu, aniž by sklouzla do červených čísel. Pomocí zkrácené pracovní dobry „Kurzarbeit“ bylo také možné udržet stálou pracovní sílu a pokračovat ve financování strategických projektů, jako je školící středisko. Produktové portfolio bylo dále rozvíjeno, jak ukazuje nově navržená produktová řada POWER LINE pro dálkovou přepravu.

Celý mezinárodní tým byl silně napaden. Společně se však dokázali vyhnout zavírací době. Pracovníci byli podporování inciativami, jakou jsou automatické vesty hlídající odstup mezi pracovníky ve výrobě nebo provozní smlouvou o homeoffice během pandemie.

Schwarzmüller vůz

Lídr na trhu v pěti zemích

Schwarzmüller získal podíl na trhu v několika zemích, pokud jde o klesající objemy koronavirového roku. Na konci prosince byl hornorakouský prémiový výrobce lídrem na trhu v Rakousku, Švýcarsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku.

V Německu akvizice Hüffermana poprvé umožnila překonat hranici deseti procent.

„Naše vozidla jsou zaměřena na přidanou hodnotu uživatele a jsou stále žádanější v náročných odvětví,“ uvedl Hartwig.

Z toho odvodil strategii zavedení tohoto obchodního modelu na další evropské trhy. První zastávkou je Polsko, kde je organizace v současné době modernizována, aby zopakovala úspěch Německa.

2021: Možný růst až o deset procent

Hartwig plánuje v letošním roce pro celou skupinu obrat ve výši 400 milionů eur. Za tímto účelem chce prodat 10.000 vozidel.

„Nicméně v našem jubilejním roce bude určovat tempo pandemie. Náklady máme pod kontrolou. Ale nejsme si jistí, co můžeme skutečně prodat.“

V současné době je dvouciferný přebytek objednávek ve srovnání s rokem 2020. To by však mohlo rychle vymizet, pokud se rozpoložení v průmyslu sníží nebo se mezinárodní dodavatelské řetězce rozpadnou.

V každém případě bude ovlivněno 150. výročí skupiny Schwarzmüller. Plánované zákaznické akce byly zrušeny s těžkým srdcem. Pokud bude situace na podzim stabilní, mohly by se konat menší akce. K výročí bylo zpracováno 150 let historie společnosti. Kronika z let 1871 až 2021 ukazuje, jak s podnikáním a předvídavostí pěti generací byla postavena jedna z velkých a tradičních rakouských průmyslových společností.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!