Agados očekává růst a chystá nový projekt pro armádu

11 února 2021, 11:06

Přestože pandemie vloni zapříčinila výrazný pokles produkce vozidel v České republice, největšímu tuzemskému výrobci přívěsných vozíků společnosti Agados se podařilo udržet objem výroby. V roce 2020 vyrobila 24.392 přívěsů, což je o 1,3 procenta více než v předchozím roce. I přes trvající omezení spojené s pandemií ale Agados očekává, že výroba přípojných vozidel v dalších letech poroste.

Agados hasičský přívěs

Výroba podniku, jehož produkce míří z 55 procent do zahraničí, se vloni nezastavila. Díky pružnému přizpůsobení se situaci a také zaměření na speciální projekty, se firmě daří vypořádat se s omezeními. Kromě hobby přívěsů Agados vyrábí přívěsy pro přepravu motorek, vozů, zvířat a další speciály. Vloni společnost představila novou řadu skříňových přívěsů a jako první firma v Evropě přišla s novinkou – vlastním designem LED světel.

Nový projekt pro armádu

Velkomeziříčská firma očekává, že v příštích letech poroste objem zejména speciálních projektů. Agados se zabývá nejenom výrobou hobby přívěsů, ale i profesionálními přívěsy pro autodopravce nebo speciálními terénními přívěsy.

„Právě poslední kategorie je pro nás vůbec nejzajímavějším byznysem. Tvoří pětinu obratu a očekáváme další růst tohoto segmentu. Jedná se o výrobky vyvinuté pro integrovaný záchranný systém, tedy pro armádu, policii či hasiče. Stejně jako v posledních letech představíme i letos nový projekt pro armádu,“ říká Petr Ostrý, spolumajitel a jednatel Agados, který věří, že zvládnou nelehkou dobu spojenou s řadou opatření a udrží si pozici dosavadní jedničky na trhu.

Přívěsy pro speciální segment musí mít unikátní konstrukci, některé se umí brodit, plavat, lyžovat, zdolávat nepřístupné terény. Jedním z nich je i obojživelný terénní přívěs, který pomáhá už například v Rakousku nebo Švédsku, v běhu jsou pak dodávky i do dalších destinací. Přívěsy z dílny výrobce jezdí i na misích NATO a OSN, v oblastech jako je Čad, Mali nebo Afghánistán. Mezi loňskými novinkami byl i nový typ ultralehké a kompaktní polní kuchyně AGA ULT, která doplnila rodinu, v Agadosu dosud vyrobených, mobilních polních kuchyní.

„Máme vlastní konstrukční oddělení, které zkoumá využití různých materiálů, zejména s ohledem na jejich hmotnost. V letošním roce navíc otevřeme vlastní lakovnu, zejména pro speciální projekty,“ přibližuje plány Petr Ostrý.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!