Volvo Group a Daimler Truck AG budou stát na čele vývoje udržitelné dopravy

6 května 2020, 10:06

Volvo Group a Daimler Truck AG coby přední zástupci odvětví výroby užitkových  a nákladních vozidel sdílejí vizi ‚Green Deal‘, zahrnující udržitelnou dopravu a uhlíkově neutrální Evropu do roku 2050. Obě firmy nyní podepsaly nezávaznou předběžnou dohodu o založení nového podniku se společnou majetkovou účastí.

Spolupráce Daimler a Volvo

„Odvětví dopravy a logistiky udržuje svět v pohybu, přičemž nároky na dopravu budou i nadále růst. Dopravu se skutečně nulovými emisemi CO2 lze realizovat prostřednictvím elektrických pohonů, které využívají energii buď z baterií, nebo přímo ve vozidle, kde promění vodík v elektřinu. Pro těžká nákladní vozidla a vozidla dálkové dopravy jsou jednou z důležitých odpovědí a technologií palivové články, kde si Daimler v uplynulých dvou dekádách již vybudoval výrazné odborné znalosti prostřednictvím jednotky palivových článků Mercedes-Benz.

Tato společná iniciativa s Volvo Group je milníkem snah zaměřených na to, jak nákladní vozidla a autobusy poháněné palivovými články dostat na naše silnice,“ říká Martin Daum, předseda představenstva společnosti Daimler Truck AG a člen představenstva společnosti Daimler AG.
„Elektrifikace silniční dopravy je klíčovou součástí naplnění vize ”Green Deal”, tedy uhlíkově neutrální Evropy a v konečném důsledku i uhlíkově neutrálního světa. Využití vodíku coby nosiče zelené elektřiny k pohonu elektrických nákladních vozidel pro dálkovou dopravu je pouze jedním důležitým dílkem skládanky, který doplňuje bateriové elektromobily a obnovitelná paliva. Spojení zkušeností společností Volvo Group a Daimler v této oblasti za účelem urychlení vývoje je dobrou zprávou pro naše zákazníky i společnost jako takovou. Vytvořením tohoto joint-venture jednoznačně ukazujeme naši důvěru v potenciál vodíkových palivových článků pro užitková a nákladní vozidla. Avšak má-li se tato vize proměnit ve skutečnost, musí tento vývoj aktivně podpořit i další společnosti a instituce, v neposlední řadě i kvůli vybudování potřebné palivové infrastruktury,“ říká Martin Lundstedt, prezident a generální ředitel Volvo Group.

Volvo Group a Daimler Truck AG budou ve společném podniku držet stejně velké podíly (50 a 50 procent), přičemž joint-venture bude fungovat jako nezávislý a autonomní subjekt. Společnosti Volvo Group a Daimler Truck AG si budou v dalších oblastech podnikání i nadále konkurovat. Spojení sil se odrazí v poklesu nákladů na vývoj na straně obou firem a urychlí uvádění systémů palivových článků do produktů sloužících k těžké nákladní dopravě a v náročných aplikacích dálkové dopravy. V kontextu současného ekonomického poklesu je spolupráce ještě důležitější, abychom v přiměřeném časovém rámci dokázali naplnit cíle tzv. ”Green Dealu”.

Společným cílem obou firem je v druhé polovině této dekády nabízet sériově vyráběná těžká nákladní vozidla s palivovými články pro nasazení v dálkové dopravě. Součástí aktivit nového joint-venture budou i další oblasti využití v automobilovém odvětví i mimo něj.

Daimler Trucks za účelem rozjezdu joint-venture přináší veškeré aktivity v oblasti palivových článků, dnes realizované v nové firemní jednotce Daimler Truck s tímto zaměřením. Toto spojení aktivit zahrnuje převod provozních činností firmy „Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH“, která se chlubí rozsáhlými zkušenostmi ve vývoji palivových článků a systémů skladování vodíku pro nejrůznější aplikace ve vozidlech, do firmy Daimler Truck AG.

Uvedené joint-venture bude zahrnovat provoz v německém Nabernu (dnes sídlo firmy Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH) s výrobními závody v Německu a Kanadě.

Uzavřená předběžná dohoda je zatím nezávazná. Finální dohoda by měla být vypracována ve třetím čtvrtletí a uzavřena do konce roku 2020. Veškeré případné transakce podléhají přezkumu a schválení příslušnými orgány na ochranu hospodářské soutěže.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!