Solaris chce ukázat budoucnost elektrických silnic

2 října 2019, 10:56

Solaris se účastní inovativního projektu „EVolution Road“, týkajícího se vytváření elektrické silnice, která automaticky detekuje a nabíjí elektromobily. Pro zkušební jízdy na inovativní silnici bude použit trolejbus postavený na systému Solaris.

Cílem této iniciativy je vyzkoušet nové způsoby nabíjení elektrických vozidel a vydláždit cestu k přepravě bez fosilních paliv.

Solaris autobus

„Evolution Road“ je elektrická silnice, která umožní nabíjení baterie autobusu – a případně i jiných elektrických vozidel – jak za jízdy, tak i při zastavení a při parkování. Tento špičkový výzkumný a vývojový projekt, iniciovaný švédskou společností Elonroad AB společně s fakultou strojního inženýrství na University of Lund, je spoluprací mezi členy průmyslu, akademické obce a veřejného sektoru. Zkušebním vozidlem použitým v projektu je vybrán trolejbus Solaris.

Předváděcí místo se nachází ve městě Lund v jižním Švédsku, kde jeden kilometr dlouhý úsek silnice bude vybaven elektrickými kolejnicemi, z nichž každá bude dlouhá jeden metr.  Výstavba zkušební verze začne v prvním čtvrtletí roku 2020 a celý projekt bude probíhat tři roky. Celková investice je v hodnotě 9 milionů EUR a zadavatelem a hlavním finančníkem je Švédská dopravní správa.

Partnery tohoto skutečně inovativního projektu v celosvětovém měřítku, kromě Solaris, jsou Fakulta strojního inženýrství na Lund University, Švédský národní výzkumný a dopravní institut, Lund, Elonroad, Innovation Skåne AB, Kraftringen Energi AB, Ramboll AB a Skånetrafiken.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!