Inovativní DAF CF Electric získal ocenění Green Truck

16 července 2019, 9:45

DAF CF Electric získal ocenění Green Truck Logistics Solution 2019. Před zahájením veletrhu Transport Logistic, jenž se konal v německém Mnichově, ocenily přední odborné časopisy VerkehrsRundschau a Trucker společnost Contargo, která v rámci své logistické sítě k přepravě kontejnerů uvedla do provozu vůbec první vozidla DAF CF Electric v Německu.

Inovativní DAF CF Electric získal ocenění Green Truck

Vozidla s plně elektrickým pohonem jsou v rámci provozních zkoušek využívána k rozvozu kontejnerů ve vnitrozemském přístavu Duisburg. Ocenění Green Truck Logistics Solution je výrazem uznání za nasazení nových technologií, které jsou příslibem pro inovativní, udržitelnou logistiku v celé Evropě.

Obě plně elektrická nákladní vozidla DAF využívá Contargo, dceřiná společnost firmy Rhenus, v rámci rozsáhlých provozních zkoušek většího počtu vozidel v celé Evropě. Zároveň jde o první vozidla CF Electric uvedená do provozu v Německu. DAF CF Electric je tahač s plně elektrickým pohonem s konfigurací náprav 4×2 a s celkovou hmotností návěsové soupravy 37 tun. Je určen k provozu v městských oblastech, kde se pro zásobování obchodů používají jedno- či dvounápravové návěsy.

Elektrický tahač CF vychází z modelu DAF CF a je vybaven elektrickou pohonnou soustavou E-Power Technology výrobce VDL. Srdce inteligentní pohonné soustavy představuje elektromotor o výkonu 210 kW, napájený lithiumiontovými akumulátory o celkové kapacitě 170 kWh. Dojezd vozidla CF Electric činí dle hmotnosti nákladu až 100 kilometrů, je tedy vhodné pro bezemisní velkoobjemovou dopravu v městských oblastech. Akumulátory umožňují rychlé dobití během 30 minut, nabití na plnou kapacitu pak trvá pouze hodinu a půl.

„Při udílení cen Green Truck Awards hraje důležitou roli přesvědčivost koncepce s prokazatelným praktickým přínosem,“ vysvětluje Gerhard Grünig, šéfredaktor časopisů VerkehrsRundschau a Trucker. „Porota ocenila, že společnost Contargo nenasadila vozidla DAF CF Electric prvoplánově, aby si získala pozornost médií, ale že věnovala dva roky pečlivé analýze, zda použití elektrických nákladních vozidel v hmotnostní kategorii 44 tun dává smysl z obchodního hlediska.“

Na pódiu Green Truck stanul i DAF CF 450

Ocenění nezískal jen DAF CF Electric, při udělování cen Green Truck 2019 stanul na pódiu i DAF CF 450. Nízkou spotřebou 23,39 litru na 100 km, které dosáhl na zkušební trase časopisu Trucker, prokázal CF 450 úspěšnou snahu společnosti DAF o maximální efektivitu vznětových motorů v dálkové přepravě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!