Nové řešení bezpečnosti od Volvo Trucks pomáhá řidičům udržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly

9 května 2019, 10:57

Společnost Volvo Trucks zavedla novou bezpečnostní funkci Hlídání bezpečné vzdálenosti (Distance Alert), která řidičům nákladních vozidel usnadňuje udržovat bezpečnější vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a vyhnout se kritickým situacím.

Nové řešení bezpečnosti od Volvo Trucks

Nehody, kdy jedno vozidlo najede do zadní části jiného vozidla, představují přibližně 20 % všech vážných kolizí s účastí nákladních vozidel.

 „Často jsou takové nehody způsobeny nepozorností a příliš krátkou vzdáleností od vozidla vpředu. Výstraha před nebezpečnou vzdáleností varuje řidiče červeným světlem na čelním skle, jakmile se vozidlo přiblíží k vozidlu vpředu, a ve většině případů je tak možné zabránit kolizi,“ říká Carl Johan Almqvist, ředitel oddělení bezpečnosti provozu a produktů společnosti Volvo Trucks.

Funkce Hlídání bezpečné vzdálenosti je součástí nejnovější verze systému podpory řidičům společnosti Volvo Trucks, Systém varování před kolizí s funkcí nouzového brzdění, která je navržena, aby pomáhala řidičům předcházet nehodám v několika fázích. Pokud nemá Hlídání bezpečné vzdálenosti zamýšlený účinek, potom blikající světlo a zvukový alarm slouží k varování řidiče. Nakonec je aktivován pokročilý systém nouzové brzdy. To vše se děje během několika sekund.

Nová funkce je určena pro použití na hlavních silnicích mimo města a je zapnuta při rychlostech nad 60 km/h, pokud není používán adaptivní tempomat. Stejně jako ostatní funkce Systému varování před kolizí, využívá funkce Hlídání bezpečné vzdálenosti kombinaci kamerové a radarové technologie pro výpočet vzdálenosti a identifikaci objektů na silnici.

„Pro dopravní společnosti má investice do bezpečnosti smysl nejen pro ochranu lidí, ale také pro úsporu peněz. Jako některé z argumentů lze uvést nižší náklady na pojištění a opravy a méně neplánovaných prostojů. Kromě toho, bezpečný styl řízení znamená obecně nižší spotřebu paliva. Kombinace dobře vyškolených řidičů, kteří dbají na bezpečnost, a bezpečnějších nákladních vozidel prospívá všem,“ říká Carl Johan Almqvist.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!