Jak správně měnit brzdové destičky?

7 května 2019, 13:21

Výměna brzdových destiček u nákladního vozidla není pro zkušené mechaniky velkou výzvou. Stále je tu však několik základních pravidel, která je třeba mít na paměti. Díky tomu je možné se vyhnout předčasnému opotřebení destiček, způsobenému zejména přehřátím systému.

ZF systémy brzdění, tlumení a řízení kamionu

Chcete-li vyměnit brzdové destičky, je nutné vozidlo bezpečně zvednout a demontovat kola. Prvním úkolem je vizuálně posoudit celý brzdový systém, včetně:

  • stavu brzdového třmenu a tlakové nádrže,
  • stavu kabelů snímače opotřebení destiček a snímače ABS,
  • stavu připojení tlakových hadic.

V dalším kroku musíte ručně zatlačit pístky brzdového třmenu. K tomu musíte odstranit kryt z regulátoru za použití adaptéru, který je součástí každé sady brzdových destiček TRW. Pístek otáčejte proti směru hodinových ručiček až do té doby, než uslyšíte „cvaknutí“, což znamená, že poloha pístků nám již umožňuje přístup k brzdovým destičkám. Pístky by se měly být zasouvat pouze do momentu, kdy se dostanou do koncové polohy uvnitř třmenu.

Tato činnost nám již v této fázi umožňuje vyvodit první závěry o stavu regulátoru. Pokud potřebujete hodně síly k otáčení adaptérem, ukazuje to na poškození regulátoru. Maximální točivý moment potřebný k provedení tohoto úkonu udává výrobce na úrovni 25 Nm (!).

Poté odstraňte upevňovací sponu, zajišťovací kolík a držák destičky. Pro uvolnění a vyjmutí destiček je nutné přemístit brzdový třmen. V této chvíli mohou zkušení mechanici posoudit stav vodítek třmenu. V případě, že jsou opotřebované a pohyb třmenu není hladký, použijte opravnou sadu. Značka TRW nabízí odpovídající sady pro většinu třmenů. Nyní mohou být pružiny, které jsou součástí sady, namontovány na nové destičky.

TRW neustále vylepšuje své produkty, a proto změnila v některých sadách konstrukci pružin. I tak jsou nadále pružiny TRW a OE vzájemně zaměnitelné. Podrobné informace naleznete v servisní informaci TRW XZS152A.

Po zkontrolování a důkladném vyčištění třmenu vložte nové destičky TRW a namontujte veškeré upevňovací příslušenství dodané v sadě.

Brzdové destičky TRW

Pozor! Brzdové destičky není možné v žádném případě upravovat. Ruční úprava destiček, jako je broušení nebo pilování, vede k mechanickému a tepelnému přetížení, což snižuje brzdný výkon a zvyšuje opotřebení. To může mít za následek nežádoucí hluk, a dokonce i zablokování destiček. Proto odborníci nedoporučují provádět vlastnoručně žádné změny brzdového systému.

Správně provedená výměna brzdových destiček je extrémně důležitá pro správnou činnost celého brzdového systému. Odborníci společnosti TRW doporučují, abyste se seznámili s podrobnými informacemi od výrobců vozidel o postupech výměny pro různé typy vozidel a třmenů.

Posledním krokem výměny je nasazení a utažení kol správným utahovacím momentem, specifikovaným výrobcem vozidla. Po zkušební jízdě by měl být brzdový systém naposledy zkontrolován na stanovišti pro testování nákladních automobilů.

Při montážní zkoušce provedené společností TRW pro účely této příručky byl postup stanovený výrobcem pro konkrétní brzdový systém proveden v následujících krocích:

  • regulátorem se otáčelo ve směru hodinových ručiček, dokud se destičky nedotkly brzdového kotouče. Je nutné dávat pozor, aby se regulátor příliš nedotáhl;
  • regulátorem se otočilo zpět o 3-4 kliknutí;
  • po sešlápnutí a uvolnění brzdy se zkontrolovalo, zda je možné ručně otočit kolem.

Brzdové destičky TRW patří do portfolia produktů ZF Aftermarket. ZF nabízí také další komponenty brzdového systému, jakož i díly zavěšení, pohonu, řízení, převodovky a olejové sady. Více o produktech na stránkách ZF Aftermarket.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

alenkanott, 5 května 2020, 13:41 0 0

Dobrý den. Také mi přijde dobré vědět, kdy už je potřeba je měnit...

Odpověď