Solaris Urbino 12 LE vyhrává další cenu

20 března 2019, 9:23

Solaris byl oceněn německým průmyslovým časopisem „Busplaner“ – v soutěži „Sustainability Award 2019“. Cena v kategorii „Concept Vehicle“ byla udělena vodíkovému autobusu Urbino 12, který bude slavit premiéru v červnu během kongresu UITP ve Stockholmu.

Solaris Urbino 12 LE vyhrává svou první cenu

„V reakci na rostoucí zájem evropského trhu o veřejnou dopravu bez emisí se společnost Solaris rozhodla zavést další ekologický autobus – Urbino 12 LE. Jsme rádi, že naše úsilí o rozšíření portfolia alternativních vozidel bylo oceněno,“ uvedl Javiera Calleju, generální ředitel společnosti Solaris Bus & Coach SA.

Solaris je jedním z prvních výrobců městských autobusů v Evropě, který představil vodíkový autobus. Urbino 12 bude zcela bez emisí – jedinou látkou emitovanou při provozu je pára. Energie potřebná k napájení autobusu je získávána z vodíku, který bude zpracován v palivovém článku na elektrickou energii.

Díky technologii používané ve vodíkových autobusech budou vozy schopny pokrýt rekordní vzdálenost na jedno tankování – přes 350 km. Vozidlo bude také vybaveno nízkokapacitní trakční baterií Solaris High Power o výkonu 29,2 kWh, která má podporovat palivový článek, když je potřeba energie nejvyšší. Baterie bude nabitá vodíkovou energií. Navíc bude možné dobíjet ji prostřednictvím nabíjecí zásuvky (jako v případě standardních elektrických sběrnic). Naproti tomu pohonná jednotka bude tvořit nápravu s integrovanými elektromotory s maximálním výkonem 125 kW.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!