První LNG stanice na Moravě

6 března 2019, 12:57

Společnost AGROTEC zahájila zkušební provoz mobilní plnicí stanice LNG.  Nachází se v Hustopečích u Brna, hned vedle čerpací stanice AGROTEC Point. Zatím se však nejedná o veřejné plnící místo. Stanice slouží v tomto období pro plnění testovacích vozidel.

První stanice LGN na Moravě

Předností takové formy skladování LNG je to, že zaujímá až několikanásobně menší objem než plyn stlačený (CNG) vozidla tak mají větší dojezd. Na podzim 2018 bylo v EU 167 plnicích stanic převážně v pobřežních západoevropských státech. Jen pro tento rok je v plánu vybudování 137 plnících míst po Evropě.

Tato stanice slouží pro plnění vozů IVECO Stralis NP. S dojezdovou vzdáleností 1.500 Km se vyrovnává vozidlům na tradiční pohon a posouvá tak dálkovou přepravu s LNG na jinou úroveň. Bonusem je pak přistup do center měst, kde mohou být omezující zákony pro vjezd díky hlukovým a emisním normám nebo úlevy na poplatcích ve vybraných zemích.

Z pohledu výkonu nemá Stralis NP na trhu v současné době konkurenta, protože přináší až o 17 % více síly a o 6 % vyšší točivý moment než vozy jiných značek. Zvládá totiž 460 koní a 2.000 Nm kroutícího momentu, což je podobné jako jeho naftová varianta. Jenže tak činí s rozdílem 43 % úspor, a to i díky tomu, že má jednoduchý systém zpracování spalin bez AdBlue, filtru částic nebo aktivní regenerace. Komfort, praktičnost a pohodlí je zásluhou dálkové kabiny Hi-Way, která byla použita u oceněného vozidla s titulem „mezinárodní nákladní vůz roku 2013“. Užívat si tak můžete tichého vnitřního prostředí, ergonomie řízení, ovládání vnitřního klimatu nebo propracovaného infotainmentu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!