Motorservice bojuje proti napodobeninám. Podal žalobu na dva čínske podniky

12 října 2018, 14:38

Společnost MS Motorservice opakovaně podnikla právní opatření proti pirátství výrobků. Díky předběžnému opatření specialista na výrobu náhradních dílů dosáhl toho, že dva čínští výrobci museli ze svých veletržních stánků na veletrhu Automechanika ve Frankfurtu odstranit zfalšovaná čerpadla chladicí kapaliny. Kromě toho byl zakázán další prodej těchto výrobků v Německu. 

Čerpadlo chladící kapaliny CWA 200 společnosti PierburgJiž v roce 2014 našli výrobní manažeři společnosti na stánku čínského prodejce na veletrhu Automechanika napodobeninu čerpadla chladicí kapaliny CWA 200 společnosti Pierburg. Motorservice vydal výstrahu a majitel patentu Pierburg podal žalobu, kterou vyhrál v první instanci.

Od té doby je procházka mezi stánky konkurentů pevnou součástí mého sledování trhu“, vysvětluje pan Oliver Hurtz, Lead Product Manager Mechantronics společnosti Motorservice. Na letošní Automechanice objevil hned dvě napodobeniny čerpadla CWA 200. Společnost Motorservice opět provedla právní opatření. Čerpadla musela být odstraněna z obou stánků a společnosti Motorservice byla přiznána náhrada škody.

Nebezpečí nedostatkových napodobenin

Společnost Motorservice čerpadlo chladicí kapaliny CWA 200 úspěšně nabízí na volném trhu s náhradními díly. Čerpadlo chladí v závislosti na potřebě a má schopnost doběhu, aby chladilo také po vypnutí. Po objevení napodobeniny v roce 2014 si společnosti Motorservice a Pierburg vyžádali zaslání čínského čerpadla a obdrželi vzor včetně reportu o testu a technického výkresu. Na zkušebně pak inženýři zjistili, že elektronika vykazuje nedostatky a čerpadlo nedosáhlo přepravovaného objemu čerpadla Pierburg. Při plném zatížení dosahuje originální čerpadlo Pierburg objemového proudu sedmi kubíků za hodinu. Napodobenina však zvládla pouze dva kubíky za hodinu, o 5.000 litrů méně. Kromě toho tato napodobenina nepracovala při vyšším zatížení.

Pokud není chlazení aktivní, škodí to motoru a všem komponentám, které je potřeba chladit, jako například klikové skříni, pístům, klikové hřídeli a vačkové hřídeli. V nepříznivé situaci dojde k přehřátí motoru“, dodává Oliver Hurtz. Zčásti nebyla dodržena také elektromagnetická snášenlivost (EMC). Hrozí tak nebezpečí, že čerpadlo bude vysílat signály, které ruší ostatní elektrické spínací obvody ve vozidle.

Nové obaly, lepší ochrana před falšováním

Originální obaly obsahují řadu volných a skrytých ochranných prvkůFalzifikátoři se v minulosti snažili zfalšovat také obaly. Zfalšovali tak buďto celou kartonáž nebo napodobili minimálně etiketu s čárovým kódem. Také zde společnost Motorservice provedla příslušná opatření: Specialista na výrobu náhradních dílů na veletrhu Automechanika představil své nové obaly opatřené nemodernější generací bezpečnostních ochranných prvků na etiketách − společností tesa scribos vyvinuté tesa PrioSpot.

Tato identifikace s ochranou proti falšování obsahuje volné a skryté ochranné prvky. Některé je možné rozeznat pohledem, jiné pouze pomocí lupy nebo speciálních čteček. Díky patentované technologii je možný popis etikety až sedmi různými rovinami verifikace současně. Díky tomu má každý produkt jedinečnou identitu. Kromě toho je na etiketě kód 2D-Matrix nahrazen kódem QR. To umožňuje rychlou kontrolu pravosti produktu: Jednoduché naskenování kódu QR chytrým telefonem a několik sekund později se na displeji rozsvítí zelené světlo pro originální výrobek nebo červené pro falzifikát.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!