5 způsobů, jak snížit náklady na vozový park

19 června 2018, 10:55

Řízení vozového parku je výzva, která vyžaduje nejen úsilí zaměstnanců, ale také značné finanční výdaje. Existují však způsoby, jak lze výrazně snížit náklady spojené s touto činností. Odborníci z TomTom Telematics přináší 5 tipů, jejichž realizace může přinést úspory.

1. Analyzujte typ vlastnictví vozidla

Jedním z prvních kroků vedoucích ke snížení nákladů na vozový park by měla být analýza efektivnosti vašeho současného modelu vlastnictví vozidel. V závislosti na druhu vlastnictví (automobily mohou patřit společnosti, zaměstnanci nebo leasingové společnosti) mohou být rozdíly mezi náklady na užívání a provoz velmi významné. Základem pro výběr správného modelu je odpověď na základní otázky: kolik kilometrů zaměstnanci ročně najedou, zda jsou jejich cesty dlouhé nebo krátké a zda zaměstnanci potřebují neustálý přístup k vozidlu. V důsledku toho se může ukázat, že změna nebo aplikace kombinovaného modelu přinese úspory nejméně v řádu desetitisíců korun.

2. Vzdělávejte a trénujte své řidiče

Mohlo by se zdát, že je to samozřejmé. Nicméně, jak ukazuje praxe, společnosti stále poměrně často nevěnují dostatečnou pozornost jízdnímu stylu řidičů. To je velká chyba. Podle britské neziskové organizace Energy Saving Trust, která podporuje opatření na ochranu klimatu, lze změnou řidičských návyků docílit snížení spotřeby paliva až o 15-20 procent. Například snížením rychlosti ze 110 km/h na 90 km/h docílíme snížení spotřeby téměř o 10 %. Abychom si dokázali představit o jaké se jedná částky, stačí úsporu vynásobit počtem ujetých kilometrů a cenou paliva.

3. Ušetřete na nákladech za palivo

Tak vysoké ceny pohonných hmot už dlouho nebyly. Existují však způsoby, jak alespoň trochu tyto náklady snížit. Jedním z nich je použití palivových karet nabízených provozovateli čerpacích stanic. Důležité je, že je lze použít po celé zemi, ale i v zahraničí. Navíc, díky nim můžete získat přístup k online nástrojům pro vytváření přehledů, které vám umožní sledovat výdaje. Alternativní způsob šetření paliva je … snížení počtu cest. Zamyslete se nad tím, zda jsou skutečně potřebné a zda některé schůzky nemohou být nahrazeny telefonními nebo internetovými hovory.

4. Používejte telematiku

Technologie, která ještě před několika lety nebyla příliš populární, dnes přináší úspory v milionech eur. Díky aplikaci mohou společnosti sledovat flotilu v reálném čase a ukázat řidiči optimální trasu. Shromážděné údaje mohou být také zpřístupněny pojišťovnám, díky nimž je možné sjednat výhodnější sazby pojištění vozidel.

– Přístroje využívající telematiku mohou rovněž již před poruchou signalizovat technické problémy vozidla. V důsledku toho mohou společnosti snížit potenciální náklady spojené se servisem, opravami a nedostupností vozidla – říká Karol Hołdyński, Senior Marketing Manager  v TomTom Telematics.

5. Zautomatizujte administrativní procesy

Náklady, které by se měly také vzít v úvahu, je čas strávený na administrativní úkoly. Pokud spravujete flotilu s perem, blokem a papírovým pořadačem, můžete hodně získat díky využití moderních technologií, které vám usnadní spoustu vašich úkolů. Komunikace se zaměstnanci, fakturaci, plánování, správu nákladů, připomenutí servisu a údržby, inspekce vozidel a mnoho dalších rutinních úkolů lze automatizovat pomocí digitálních řešení. Uvědomte si čas, který takový systém dokáže ušetřit celé společnosti.

– Snížení nákladů na řízení vozového parku vyžaduje analýzu mnoha složek celého procesu. Moderní technologie, které již nejsou tak drahé jako před deseti lety, jsou v tomto ohledu velmi užitečné. Přinášejí skutečné úspory, které mají významný dopad na ziskovost společnosti, a z dlouhodobého hlediska mohou dokonce rozhodnout o jejím přežití v konkurenčním prostředí – říká Karol Hołdyński z TomTom Telematics.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!