Na každém gramu záleží. Revoluce v technologii brzdového obložení

16 května 2018, 16:35

Společnost Textar, jako první značka na trhu, představila další inovaci – odlehčené brzdové obložení pro užitková vozidla, vyvinuté v rámci programu „TMD Friction Lightweight Technology“.

Brzdová destička Textar Lightweight Technology

Hmotnost je u pohybujících se vozidel zásadní výzvou. Je nutné ji nejprve rozpohybovat a ve vážných situacích co nejrychleji znovu zastavit. V prvním případě to znamená spotřebovávání paliva, v druhém pak vysoké opotřebení brzdového obložení.

Sebemenší snížení hmotnosti zde znamená úsporu nákladů a zároveň větší šetrnost k životnímu prostředí. Nicméně, brzdové destičky jsou relativně malou součástí a poskytují tak omezený prostor pro technickou realizaci takového požadavku.

Přesto se inženýrům firmy Textar podařilo hmotnost snížit, aniž by to znamenalo změnu geometrie nebo omezení výkonnosti brzdových obložení. Záměna dosud používaných standardních obložení za inovativní odlehčená brzdová obložení Textar je proto naprosto bezproblémová.

Brzdová destička Textar TMD Friction Lightweight Technology

Základem této inovace je patentovaná tenčí a tím pádem lehčí nosná destička obložení pro užitková vozidla, vyráběná v rámci programu „TMD Friction Lightweight Technology“. Menší tloušťka nosné destičky je kompenzována mezivrstvou, která má lehčí specifickou hmotnost než ocel, zatímco pevnost a zatížitelnost zůstávají stejné. Díky snížené hmotnosti se snižuje také opotřebovávání systému brzda/náprava. V případě jízdní soupravy se 6 nápravami je možné snížit hmotnost až o 7,5 kg. Sníží se tím také spotřeba paliva a emise CO2 a dodatečný náklad může vygenerovat vyšší zisk.

Celkovou úsporu si můžete spočítat na interaktivní kalkulačce firmy Textar.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!