Nový provozovatel mýtného systému už má jméno

11 dubna 2018, 15:09

Zadávací řízení na veřejnou zakázku s názvem Systém elektronického mýta má svého vítěze. S cenou 10,75 miliard korun mají deset let vybírat a spravovat mýtné na dálnicích a silnicích I. třídy firmy CzechToll a SkyToll.

Novým provozovatelem mýtného systému má být od roku 2020 CzechToll a SkyToll

Nyní běží lhůta na podání námitek ostatních účastníků zadávacího řízení, rozhodovat o možnosti podepsat s vítězem smlouvu bude ještě také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na základě doporučení hodnotící komise Ministerstvo dopravy vybralo konsorcium firem CzechToll a SkyToll i na základě závěrů projektového manažera, který posoudil předběžnou nabídku a doporučil ji jako nejvýhodnější, bezchybnou a schopnou mýtný systém provozovat.

Sdružení firem vítězí s cenou 10,75 miliard korun bez DPH a provozovat by mělo mýtný systém od roku 2020 dalších deset let. Předpokládaná hodnota na dodávku a desetiletý provoz systému elektronického mýta včetně rozšíření zpoplatněné sítě o 900 km byla v zakázce vyčíslena na 29 miliard korun, což odpovídá cenám, za které mýtné zajišťuje stávající provozovatel.

Dneškem ovšem výběrové řízení na provozovatele systému elektronického mýta ještě nekončí. ÚOHS přezkoumává celý tendr a zatím nelze uzavřít smlouvu s vítězem. Zároveň lze očekávat, že neúspěšní uchazeči podají proti výběru nejvýhodnější nabídky námitky. Pokud nebude zadávací řízení zrušeno, dojde na podzim k podpisu smlouvy.

Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na provozovatele mýtného systému po roce 2019 loni v červnu v parametrech požadovaných vládou. Předběžné nabídky čtyř kvalifikovaných uchazečů ukázaly podle ministerstva, že zadávací podmínky byly stanoveny srozumitelně a umožňovaly uchazečům podání nabídek.

Předpokládaný výnos mýta na dálnicích a vybraných silnicích I. třídy by se měl pohybovat okolo 140 až 150 miliard za deset let.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!