Kamiony čekají na polsko-ukrajinské hranici déle než 4 dny

21 listopadu 2023, 12:05

Díky protestům polských dopravců se na polsko-ukrajinské hranici tvoří mnohakilometrové fronty. Například na hraničním přechodu v Medyce čekali řidiči na překročení hranice na začátku tohoto týdne kolem 108 hodin. Polské firmy, ke kterým se začínají přidávat také dopravci z dalších zemí střední Evropy, žádají zpřísnění podmínek pro levnou ukrajinskou konkurenci.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Mluvčí policejního oddělení v Jaroslawi Anna Długoszová uvedla, že v okrese je registrováno 1190 vozidel k odbavení. Délka fronty měla být přibližně 11 km. Tisková mluvčí przemyské policie Joanna Goliszová zase informovala, že počet kamionů čekajících na odbavení v Medyce je podobný jako v předchozích dnech a činí asi 1,2 tisíce.

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, fronty způsobily protesty dopravců, kteří nepouštějí přes hranice kamiony mimo jiné v Korczové a Dorohusku. Jejich požadavky jsou: zavedení obchodních povolení pro ukrajinské firmy na přepravu zboží, s výjimkou humanitární pomoci a dodávek pro ukrajinské ozbrojené síly, pozastavení vydávání licencí pro firmy založené na Ukrajině po vypuknutí války a kontrola těchto firem a odstranění tzv. elektronické fronty na ukrajinské straně, do které se musí řidič přihlásit v momentě přejezdu na Ukrajinu. Na vyřízení však zahraniční řidiči čekají deset a více dní.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!