Volvo Trucks předalo první elektrické nákladní vozidlo určené pro svoz odpadu

19 srpna 2022, 13:39

V Brně, jako první v České republice, uvádějí do provozu elektrické nákladní vozidlo pro svoz odpadu. Jedná se o Volvo FE Electric a vlastní jej společnost SAKO Brno. Vozidlo poprvé do brněnských ulic vyjelo v úterý 16. 8. 2022.

Již na jaře tohoto roku testovalo SAKO Brno elektrické vozidlo Volvo FL Electric a díky pozitivním výsledkům testu bylo rozhodnuto o koupi elektrického vozidla pro svoz odpadu a jeho zařazení do plného provozu. Toto je první vozidlo bezemisního vozového parku společnosti SAKO Brno.

”Předání prvního elektrického nákladního vozidla na svoz odpadu v České republice společnosti SAKO Brno znamená otevření další nové kapitoly k postupnému přechodu na elektromobilitu,” říká obchodní ředitel Volvo Trucks Česká republika Vladimír Sklář.

Běžné vozidlo pro svor odpadu najede za měsíc přibližně 2.000 km a spálí 450 l nafty. Elektrické vozidlo je plně bezemisní, sníží se také provozní náklady, kdy je svozové vozidlo nejvíce energeticky náročné při neustálém zastavování a rozjezdech, ale především je naprosto tiché. Jediné, co bude slyšet, budou brzdy, signál upozorňující na zpětný chod a samotná manipulace s kontejnery.

První plně elektrické vozidlo bude provozováno v městských částech Černovice, Slatina a Židenice. Energii pro nabíjení elektrických vozidel bude Brno brát z vlastních zdrojů. Bude využíváno neustále rostoucí sítě městské fotovoltaiky a také provozu brněnské spalovny – Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO SAKO Brno). Velké dobíjecí středisko bude i v areálu svozové firmy, které bude zároveň sloužit i veřejnosti.

Vladimír Sklář ještě dodává: ”Městský provoz je tím, kde se výhody elektrického vozidla projeví nejvíce – nulové emise při provozu a výrazně nižší hluk obtěžující okolí. Dalším benefitem je výrazně lepší pracovní prostředí bez vibrací. Nižší hluk pak usnadňuje obsluze vzájemnou komunikaci. Vzhledem k faktu, že společnost SAKO Brno získává elektrickou energii z vlastních zdrojů, můžeme zde mluvit o ideálním příkladu, kde elektromobilita dává skutečný smysl.”

Technická specifikace elektrického vozidla Volvo FE Electric pro svoz odpadu:

  • model: Volvo FE Electric
  • hnací ústrojí: 2 elektromotory, dvourychlostní převodovka
  • motor: elektrický motor o max. výkonu 400kW
  • výkon: trvalý výkon až 225 kW (300k)
  • kapacita akumulátorů: 265 kWh, 4 akumulátory
  • doba nabíjení: 11 h střídavým proudem (22kW)
  • plné nabití: 2 h stejnosměrným proudem (150 kW)
  • dojezd vozidla při -10°C: min. 70 km (s maximálním využitím nástavby)
  • celková hmotnost soupravy: 27.000 kg
  • automatický vyklápěč: elektricky poháněný
  • vyklápění pomocí hřebenu: pro nádoby od 110 l po kontejnery 1100 l
  • další výbava: barevný kamerový systém s LCD monitorem v kabině řidiče, bezpečnostní hmotnostní čidla, bezpečnostní STOP tlačítka, zábleskové LED majáky, elektricky ovládaná okna, vyhřívané čelní sklo, vzduchem odpružená sedadla, servis podvozku Volvo je krytý servisní smlouvou Volvo Gold.
Author: AnM
Journalist at TruckFocus.cz

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!