Řidiči kamionů, neoprávněně pokutovaní za pašeráctví, se musí bránit

29 srpna 2018, 14:13

V červnu 2016 nalezla britská policie u řidiče kamionu Tomáše Němce v návěsu 14 běženců a obvinila jej z pašování lidí. Nejprve mu jen zakázali vstup do Anglie, a až během června 2018, tedy po dvou letech od incidentu, přišlo řidiči z Frýdecko-Místecka vyčíslení pokuty. Měl zaplatit 600 liber za každého, dohromady tedy téměř 250.000 korun. Protože je to pro jeho rodinu částka téměř likvidační, začal se bránit.

Obrátil se mimo jiné na europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), a díky jeho intervenci se pokutu podařilo snížit o 93 procent.

„Máme dvě děti a moje manželka si dodělává vysokou školu. Všichni jsou tak závislí jen na mém platu, kdy by ta pokuta pro nás bývala byla zcela likvidační,“ vysvětluje řidič kamionu Tomáš Němec a dodává, že zmiňovaných 250.000 Kč v podstatě odpovídá ročnímu příjmu celé jeho rodiny.

„Panu Němcovi jsme pomohli se sepsáním odvolání a také přímo kontaktovali britské úřady, kde jsme se za něho zaručili. Neměli jsme totiž jediný důvod myslet si, že by cokoliv zanedbal nebo chtěl skutečně někoho propašovat do Británie,“ říká k případu Tomáš Zdechovský, který téma neoprávněně pokutovaných řidičů v Calais otevřel i na plénu Evropského parlamentu.

Komise tehdy souhlasila s tím, že řidiči jsou ohroženou skupinou, EU musí problematiku řešit a vyčlenili dotace ve výši 30 milionů euro na 9 projektů zvyšujících bezpečnost na silnici a na vznik nových bezpečných parkovišť.

Nejhorší je vůbec se neodvolat

„V případě pana Němce se nám povedlo snížit pokutu o 93 % z původních 8.400 na 602 liber. I v několika dalších případech se nám podáním odvolání a přímluvy podařilo snížit sankce na desetinu. Nejde to ale v momentě, kdy už řidič dostane pokutu pravomocně bez další možnosti se odvolat nebo pokud skutečně nezajistil vozidlo či neměl všechny dokumenty,“ sděluje dále Zdechovský.

Snaží se tak varovat všechny řidiče a dopravní společnosti, které už například přestaly doporučovat řidičům vyplňování dokumentu zvaného vehicle security checklist, protože situace v Calais či v Belgii má už nyní být v pořádku.

„Momentálně evidujeme úplně nový případ řidiče z Plzeňska, kterému našli v návěsu 4 Pákistánce. Zatím mu jen byl odmítnut přístup do Británie, pokutu ale čekáme taktéž,“ doplňuje europoslanec s tím, že opět hodlá kontaktovat některé vládní představitele, aby se problematikou znovu systematicky zabývali.

„Právní zástupce mého zaměstnavatele v podstatě jen opsal naše odvolání, zatímco ale mně pokutu snížili, firmě nikoliv. To je pro mě důkazem, že to byla právě pomoc pana Zdechovského, která rozhodla a už jsem mu za to moc děkoval,“ uzavírá Tomáš Němec.

ZDROJ: Tisková zpráva Tomáš Zdechovský / Poslanec Evropského parlamentu

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!