Dakarské posádky míří do poslední etapy

15 ledna 2021, 10:56

Roudnický mechanik Daniel Kozlovský a holandský pilot Martin van den Brink míří s židovickým renaultem za svým nejlepším dakarským výsledkem. Přestože situace jim ke zlepšení příliš nenahrává, posádka si stav hlídá a podobně je na tom i druhý kamion od MKR Technology s Pascalem de Baarem. Do vytouženého cíle přitom zbývá už jen jediná etapa.

Dakar 2021

„Máme za sebou předposlední etapu. Startovali jsme poměrně zezadu a zdražovaly nás bugyny, takže v kombinaci s tím, že kvůli Wouterovi jsme nechtěli jakkoli riskovat a příliš tlačit na pilu při předjíždění to s časem nebylo úplně ideální, ale současně jsme neměli co ztratit. Zvolili jsme spíš udržovací taktiku,“ poznamenal Daniel Kozlovský, palubní mechanik červeného kamionu od MKR Technology.

Předposlední 11. etapa dlouhá šest set kilometrů se jela Al-`Ula do Yanbu. Čtyři sta šedesát kilometrů dlouhou rychlostní prověrku zajela holandsko-česká posádka v jedenáctém čase tři čtvrtě hodiny za vítězným Rusem Šibalovem.

„Na rozdíl od Pascala jsme neměli jakékoli potíže, ani jsme neudělali žádnou gumu. To on cílem dojel s pěkně potrhanou pneumatikou,“ popsal dojezd Kozlovský.

I přesto druhý ze severočeských kamionů s pilotem Pascalem de Baarem dokázal cílem proletěl v elitní desítce, na deváté příčce.

„Posledních zhruba sedmdesát kilometrů byl měkký písek a menší zrádné duny. Místy se na nich dalo pěkně surfovat, ale jinak v etapě bylo spoustu úseků v kaňonech a vyschlých řečištích, kde potřebuješ mít v gumách vyšší tlaky, abys neproříznul bočnici. Pro posádky je to navíc tvrdší,“ podotkl Kozlovský, který si ale chválí přístup obou holandských týmů Riwald Dakar i Mammoet Rallysport, které spojuje nejen kraj, ale především právě kamiony a mechanici od MKR Technology.

„Spolupráce je úžasná. Při včerejší neutralizaci, kde je povolený servis, nám kluci poskytli jednu gumu, kterou jsme potřebovali vyměnit, abychom nemuseli sahat do posledních zásob na korbě. I v depu umí být společná sranda. Výborná atmosféra je podle mě základ,“ chválí si poměry Kozlovský, který je s van den Brinkem na průběžné osmé příčce. Pascal de Baar se drží jedenáctý a ve vedení se stále drží Rus Sotnikov.

Týmy si už zítra budou moci oddychnout. V pátek je na programu závěrečná 12. etapa z Yanbu do Džiddy. V rámci posledních čtyři sta padesáti kilometrů jich je necelých dvě stě třicet měřených.

„Těším se a doufám, že nás čeká příjemný přejezd přes závěrečné slavnostní pódium a v sobotu pak hurá na letiště,“ těší se do cíle Daniel Kozlovský, který směřuje ke svému nejlepšímu výsledku na Dakaru.

Dakar 2021

Zatím nejlépe byl v roce 2015 dvaadvacátý s Kazachem Arturem Ardavičusem. Do elitní desítky poprvé míří i Martin van den Brink, jehož dosavadní nejlepší pozice byla jedenáctá.

Výsledky – 11. etapa – Al-`Ula > Yanbu (464 km):

  1. Shibalov (RUS) Kamaz 4.46:8
  2. Mardeev (RUS) Kamaz +4:13
  3. Vishneuski (BLR) MAZ +4:53
  4. Karginov (RUS) Kamaz +6:13
  5. Sotnikov (RUS) Kamaz +7:24
  • 9. de Baar (NLD) Renault Trucks +38:38
  • 11. van den Brink (NLD) Renault Trucks +49:31

 Celkově:

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 45:51:33
  2. Shibalov (RUS) Kamaz +39:58
  3. Mardeev (RUS) Kamaz +1:11:30
  4. Macík (CZE) Iveco +1:47:48
  5. Loprais (CZE) Praga +1:54:08
  • 8. van den Brink (NLD) Renault Trucks +4:00:02
  • 11. de Baar (NLD) Renault Trucks +8:18:39

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!