Febi Bilstein radí jak na výměnu chladící kapaliny v čerpadlech

14 ledna 2019, 16:40

Společnost Febi Bilstein radí, na co je třeba dávat si pozor při údržbě čerpadel a vypracovala několik tipů, jak přistupovat k výměně chladící kapaliny.

Febi Bilstein radí jak na výměnu chladící kapaliny v čerpadlechJe třeba dbát na to, aby čerpadlo nezůstalo (neběželo) bez kapaliny. Pokud je čerpadlo demontováno a počítá se s jeho opětovným použitím, mělo by být skladováno naplněné chladicí kapalinou. Pokud je čerpadlo prázdné, mohlo by dojít k ucpání systému, což by mohlo vést k následnému přehřátí a případně i poškození motoru. Pokud čerpadlo vyschne, jeho oběžné kolo by mělo být před připojením hadic chladicí kapaliny otočeno ručně, aby se nezaseklo a systém by měl být okamžitě naplněn chladicí kapalinou.

Během montáže je třeba dbát na to, aby byl elektrický konektor čistý, suchý a nepoškozený. Při opětovné montáži vodního čerpadla musí být použity nové hliníkové upevňovací šrouby a je třeba i dodržet předepsané utahovací momenty dle specifikace výrobce vozidla.

Při doplňování chladicího systému po výměně vodního čerpadla je nezbytné chladicí systém odvzdušnit:

Nejprve povolte odvzdušňovací šrouby chladicího systému. Pokud už chladicí kapalina neobsahuje bubliny, je možné šrouby pět utáhnout a uzavřít expanzní nádobu chladicí kapaliny víčkem.

Pak je třeba provést následující postup:

  • připojte jednotku k baterii vozidla
  • zapněte zapalování
  • nastavte topení na max. hodnotu a ventilátor na nejnižší rychlost
  • plně sešlápněte plynový pedál na cca. 10 sekund – MOTOR NESMÍ BÝT SPUŠTĚN!
  • elektrická vodní pumpa se aktivuje sešlápnutím plynu, což indikuje, že
    bylo zahájeno odvzdušnění
  • po dokončení procesu se čerpadlo automaticky zastaví
  • do expanzní nádoby doplňte chladicí kapalinu – cca. 100 ml nad max.
  • zkontrolujte těsnost chladicího systému

Je-li potřeba systém opětovně rozpojit (např. v případě, že chladicí systém netěsní), nechte systém řízení motoru úplně vypnout vypnutím zapalování a vytažením klíčku zapalování na cca. 3 minuty.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!