Uzavření polské továrny na autobusy Volvo

22 března 2023, 15:11

Společnost Volvo Buses oznámila rozhodnutí vedení společnosti. Výrobce užitkových vozidel začal postupně omezovat výrobu a v roce 2024 definitivně uzavře továrnu ve Vratislavi.

Volvo autobus

Podle tiskové zprávy se společnost zaměří na výrobu podvozků a společně s externími výrobci karoserií nabídne zákazníkům v Evropě řadu městských a meziměstských autobusů a autokarů pro prémiový segment. V důsledku toho se společnost Volvo Buses rozhodla, že v prvním čtvrtletí roku 2024 uzavře svůj závod na výrobu autobusů ve Vratislavi. Společnost Volvo Buses také prodá některé dotčené nemovitosti ve Vratislavi společnosti Vargas Holding.

Společnost Volvo Buses vykazuje ztráty

„Naše aktivity v Evropě jsou již několik let ztrátové. S novým obchodním modelem, který již dnes úspěšně uplatňujeme na mnoha trzích, zlepšíme ziskovost a zajistíme dlouhodobou konkurenceschopnost naší společnosti,“ říká Anna Westerbergová, prezidentka společnosti Volvo Buses.

Vratislav zůstane globálním centrem poskytujícím obchodní služby pro skupinu Volvo, s divizemi jako Volvo Group Digital & IT, Volvo Group Financial Control & Accounting, Volvo Group People Services, Volvo Construction Equipment, Group Trucks Operations, Group Truck Purchasing a Volvo Group Real Estate.

Zaměstnanci společnosti Volvo Buses budou moci nalézt uplatnění ve společnosti Vargas Holding

Na základě jednání mezi společnostmi Volvo Buses a Vargas Holding bylo podepsáno memorandum, podle kterého se plánuje prodej některých nemovitostí společnosti Volvo Buses ve Vratislavi firmě Vargas Holding. Nový investor zahájí činnost s jiným zaměřením a postupně rozšíří výrobní závod ve Vratislavi. Produkce vystartuje v roce 2024 a v následujících letech se bude dále rozvíjet. Memorandum zahrnuje také záměr společnosti Vargas Holding nabídnout zaměstnání některým pracovníkům společnosti Volvo Buses, některým již ve třetím čtvrtletí roku 2023.

Vargas Holding je švédský dlouhodobý investor a aktivní vlastník společností, které se zabývají změnou klimatu.

„Ve společnosti Vargas neustále hledáme příležitosti, jak urychlit dekarbonizaci a vstoupit do nových průmyslových odvětví a projektů. Náš nejnovější podnik se bude týkat energetických řešení pro domácnosti. S ohledem na tuto skutečnost nás zaujalo jak zázemí, tak vysoce kvalifikovaná pracovní síla v závodě ve Vratislavi. Další podrobnosti o našich dalších krocích poskytneme v následujících měsících,“ říká Carl-Erik Lagercrantz, generální ředitel společnosti Vargas Holding.

Rozhodnutí postupně utlumit a ukončit výrobu autobusů a autokarů se dotkne přibližně 1.600 pracovních míst ve společnosti Volvo Buses, z toho přibližně 1.500 ve Vratislavi. Proces informování a dialogu se zástupci odborů již byl zahájen.

„Společnost Volvo Buses vynaloží veškeré úsilí na podporu svých zaměstnanců, z nichž mnozí pracují ve společnosti Volvo Buses již mnoho let. Budeme spolupracovat s Vargas Holding, místními úřady a dalšími zainteresovanými stranami, abychom je podpořili při hledání nových pracovních příležitostí,“ říká Anna Westerbergová.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!