Vyústění problému s nedostatkem řidičů v Británii – na čerpacích stanicích došly pohonné hmoty

28 července 2021, 8:51

Velká Británie se potýká s velkými problémy s nedostatkem pracovních sil v dopravě. To mělo mimo jiné za následek dočasné uzavření několika čerpacích stanic BP. Kvůli nedostatku řidičů se k nim nedostaly dodávky pohonných hmot.

Problém s nedostatek řidičů ve Velké Británii po brexitu je dlouhodobý. Před několika dny se však v britských médiích objevily informace, které jasně ukazují, že problém nejenže není vyřešen, ale naopak se zhoršuje. Kvůli nedostatku řidičů musela ropná společnost BP dočasně uzavřít několik svých čerpacích stanic.

– Náš dodavatelský řetězec byl zasažen nedostatkem řidičů v celém odvětví ve Velké Británii, což se ještě zhoršilo dočasným uzavřením našeho distribučního terminálu pohonných hmot v Hemel Hempsteadu minulý týden z důvodu nezbytné izolace zaměstnanců  kvůli Covid-19. Terminál nyní opět funguje normálně. – uvedla společnost BP ve svém prohlášení, z něhož citovala BBC.

Sdružení pro silniční dopravu ve Spojeném království odhaduje, že chybí přibližně 60.000 profesionálních řidičů. Tento počet by mohl pokrýt pouze aktuální a naléhavé potřeby především v rámci země.

Problémy se zásobováním mají v současné době ve větší či menší míře i společnosti v jiných odvětvích než v oblasti pohonných hmot. Supermarkety si stěžují na nedostatek a zpoždění dodávek určitého zboží.

Vláda Spojeného království se pokusila řešit situaci na dopravním trhu prodloužením povolené pracovní doby řidičů. Průmysl označil tato opatření za „záplatu“ a vyzval k větší podpoře. Řešením by bylo rychlé zvýšení počtu profesních zkoušek pro řidiče nákladních vozidel. V loňském roce bylo kvůli pandemii COVID-19 zrušeno více než 30.000 takových zkoušek.

Prodloužení pracovní doby a nadměrné využívání volných řidičů přispívá k neustálému poklesu atraktivity tohoto povolání v očích Britů, zejména těch mladších. Kromě toho se zavedení předpisů IR35 do značné míry zaměřilo na pracovníky v dopravě, tj. na pracovníky zaměstnané na základě tzv. „smluv B2B“. Naději na zlepšení situace v britské dopravě by mohlo přinést zaměstnávání řidičů ze zemí mimo ostrovy, ale zatím jsou vízové předpisy komplikované a nepodporují finanční emigraci profesionálních řidičů do Velké Británie.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!