Firma MANN+HUMMEL pomáhá čistit ovzduší

27 ledna 2021, 10:09

Specialista na filtraci MANN+HUMMEL a skupina ALBA, poskytovatel recyklačních a ekologických služeb, zahájili na začátku loňského roku pilotní projekt, jehož cílem je zlepšit kvalitu ovzduší v Singapuru. V rámci inovačního balíčku vyvinutého skupinou ALBA pro městský stát Singapur testují na svozovém voze střešní box s filtrem jemných prachových částic MANN+HUMMEL PureAir.

svozový vůz ALBA s filtrem jemných prachových částic MANN+HUMMEL PureAir

Úspěšný start spolupráce se nyní firmy chystají rozšířit. Aktuálně pracují na vybavení dalších svozových vozidel ze skupiny ALBA střešními boxy. Do budoucna je prvořadým cílem zavést tuto technologii také na jiných trzích. Použití střešního boxu je zvláště výhodné u nákladních automobilů, protože nižší průměrná rychlost a vysoká koncentrace jemného prachu v aglomeracích mají za následek nejlepší filtrační výkon. To vede k výraznému zlepšení bilance emisí nákladních vozidel.

„Ačkoli počet elektricky poháněných vozidel na celém světě roste, prachové částice jsou stále značným problémem, zejména ve velkých městech,“ řekl Franck Bento, ředitel prodeje nových produktů MANN+HUMMEL. „Naše technologie je důležitou součástí řešení tohoto problému, a proto budeme pokračovat ve spolupráci se skupinou ALBA Group a těšíme se, že brzy uvidíme další střešní boxy,“ pokračoval Bento.

Filtr jemných prachových částic PureAir na autobusech a nákladních automobilech

Střešní box s filtrem jemných prachových částic lze v zásadě použít na různých prostředcích, jako jsou autobusy a nákladní automobily. Integrované filtrační prvky jsou velmi energeticky účinné: umožňují maximální objemový průtok a vysokou účinnost při nízkém průtokovém odporu. Více než 90 % prachových částic PM10 (částic do velikosti deseti mikrometrů) lze odstranit ze vzduchu pomocí filtru PureAir. Standardně používaný filtrační prvek je navržen pro PM10, ale lze jej podle potřeby upravit.

filtr jemných prachových částic MANN+HUMMEL PureAir

Ventilátory zvyšují proudění vzduchu, protože aktivně nasávají vzduch také z okolního prostředí. Vozidla jsou tak schopna odfiltrovat jemný prach z okolního vzduchu, i když vozidlo stojí. Nízká energetická spotřeba zajišťuje udržitelný provoz střešního boxu.

Kromě toho může být střešní box individuálně navržen tak, aby odpovídal firemnímu designu společnosti, nebo aby se dal použít jako reklamní médium. Kromě neustálé optimalizace aerodynamiky, velikosti a účinnosti vyvíjí společnost MANN+HUMMEL i další varianty mobilního filtru jemných prachových částic. Na veletrhu IAA 2019 ve Frankfurtu představila firma svůj koncept integrace tohoto filtru do přední části osobních vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!