Volvo představuje nové luxusní dálkové autobusy

30 května 2018, 10:00

Společnost Volvo Buses představuje zbrusu novou řadu autobusů pro zájezdovou a dálkovou linkovou dopravu. Výrobce prémiových dálkových autobusů výrazně pokročil kupředu svým špičkovým designem, aerodynamikou ve prospěch úspory paliva a nejvyšší úrovní bezpečnosti.

V rámci naší evropské řady dálkových autobusů jsme provedli nejvýznamnější modernizaci za několik posledních desítek let. Změny se dotkly prakticky všeho, od konstrukce vozidel a jízdních vlastností až po zbrusu nový a moderní designový jazyk. Nová platforma pro dálkové autobusy je postavena na koncepci samonosné karoserie. Jsem přesvědčen, že naši zákazníci i jejich cestující konečný výsledek ocení,“ říká Håkan Agnevall, prezident společnosti Volvo Buses.

Řada zahrnuje dva různé modely: luxusní Volvo 9900 a všestranné Volvo 9700, přičemž oba je možné detailně upravovat podle konkrétních provozních potřeb zákazníků.

Pro potřeby autobusových zájezdů a dálkových linek, kde se klade důraz především na komfort cestujících, investovalo Volvo Buses nemálo prostředků. Na nízké hladině hluku a vibrací v interiéru má podíl důsledně izolovaná karoserie; nově vyvinutá soustava klimatizace zajistí stabilní a příjemnou teplotu v rámci celého autobusu, bez ohledu na venkovní podmínky. Ergonomická sedadla cestujících pocházejí z vlastního návrhu Volvo.

Nejvíce exkluzivní verzí je nová vlajková loď Volvo 9900. Ve srovnání s předchozí generací došlo k nárůstu celkové výšky autobusu o 12 centimetrů. Tímto vzniklo další místo ve prospěch většího zavazadlového prostoru při mírném zvýšení pozice pasažérů v autobusu. To ve spojení se šikmou podlahou (koncipovanou jako hlediště v divadle) a velkými skleněnými panely zaručuje výborný výhled cestujících směrem vpřed i do stran. Strop prostoru pro cestující je o osm centimetrů výše než u minulé generace.

Zbrusu nový volant a nové palubní přístroje byly navrženy tak, aby hladce navazovaly na zbytek interiéru autobusu, avšak současně poskytlo řidiči dostatek soukromí k soustředěné práci bez vyrušování. Pohon sestávající z motoru Volvo o zdvihovém objemu 11 litrů a převodovky I-Shift zaručuje vynikající jízdní chování, které je pro Volvo charakteristické.

Volvo 9700 i Volvo 9900 disponuje ucelenou škálou řešení v oblasti aktivní i pasivní bezpečnosti. Cílem nového bezpečnostního systému výstrahy pro řidiče (Driver Alert Support) je předcházet nehodám způsobeným únavou nebo nepozorností řidiče. Systém sleduje způsob jízdy a polohu autobusu vzhledem k vodorovným jízdním pruhům a krajnicím. Pokud zaznamená způsob jízdy svědčící o ospalosti nebo nepozornosti, varuje řidiče na přístrojovém panelu společně se zvukovým signálem. Z dalších novinek jmenujme robustnější systém ochrany proti čelnímu nárazu (FIP) s vyššími schopnostmi pohlcování nárazové energie, nebo např. skleněný panel ve spodní části předních dveří, díky němuž řidič lépe zaznamená jiné účastníky silničního provozu v blízkosti autobusu.

Volvo Buses mají podmínky k dosažení dobré spotřeby paliva a nízkých dopadů na životní prostředí. K velmi nízkému odporu vzduchu přispívá aerodynamický exteriér s hladkými panely a zakulacenými rohy. Díky využití lehkých materiálů poklesla celková hmotnost vozidla o 350 kg. Výsledkem je snížení spotřeby paliva a emisí CO2 o 4 %. V případě dálkových autobusů to může znamenat významné úspory, neboť lze předpokládat každoroční nájezd na úrovni 100 až 300 tisíc kilometrů. S volitelným systémem dynamického snižování podvozku (Dynamic Chassis Lowering) a systémem Volvo I-See* může zákazník ušetřit paliva ještě více.

Nově vyvinutá struktura karoserie má vynikající odolnost vůči korozi. Zbrusu nové Volvo 9900 a Volvo 9700 bylo navrženo pro dlouhodobě úspěšný a produktivní provoz po celou dobu životnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!