Valná hromada Unipetrolu odhlasovala vytěsnění zbylých akcionářů

3 září 2018, 13:56

Na návrh zástupců PKN Orlen schválili většinoví vlastníci Unipetrolu na úterní valné hromadě vytěsnění posledních minoritních akcionářů. Cílem tohoto kroku je snaha stáhnout akcie společnosti z pražské burzy. Jediným akcionářem by se měl stát právě polský koncern PKN Orlen.

Cena akcie byla stanovena na 380 korun

Před valnou hromadou patřilo polské společnosti přes 94 % akcií Unipetrolu, zbylých 5,97 % hodlá firma vykoupit. Za jednu akcii pak nabízí částku 380 korun. To se ale některým minoritním akcionářům nelíbí a hodlají na Unipetrol podat žalobu. Podle nich je reálná cena jedné akcie okolo částky 450 korun. Na pražské burze se akcie Unipetrolu v úterý obchodovaly za 381,5 korun. Jak uvádí zpráva agentury ČTK, nabízená cena za akcie není adekvátní ani podle analytiků. Ti vidí jako reálnou částku okolo 405 korun za akcii.

Finanční ředitel Unipetrolu Mirosław Kastelik však tvrdí, že návrh PKN Orlen podpořila analýza od společnosti EY. „Deklarovaná cena vytěsnění je shodná s tržní cenou prezentovanou v nabídce z prosince roku 2017. PKN Orlen i zbývající minoritní akcionáři považují cenu za odpovídající. Tato skutečnost byla také potvrzena v prvním kole výzvy k odkupu, kdy společnost získala podíl 31,04 procenta akcií,“ tvrdí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!