Renault Trucks získal zlatý certifikát Ecovadis šestý rok po sobě

24 září 2024, 15:11

Značka Renault Trucks získala již šestý rok po sobě zlatý certifikát nezávislé organizace Ecovadis. Se skóre 78 bodů ze 100 se francouzský výrobce řadí mezi 5 % nejlepších hodnocených společností.

V roce 2024 hodnotila ratingová agentura Ecovadis v oblasti společenské odpovědnosti firem 130.000 mezinárodních společností podle 21 kritérií rozdělených do čtyř kategorií: Odpovědný nákup, sociální a lidská práva, etika podnikání a životní prostředí.

Se skóre 78 bodů ze 100, což je o 15 bodů více než v roce 2018, kdy Renault Trucks získal první zlatou certifikaci, si upevnil pozici lídra v oblasti společenské odpovědnosti firem. Společnost Ecovadis ve svých závěrech vyzdvihla pokročilý systém řízení, který Renault Trucks zavedl pro řešení etických a environmentálních otázek.

Nejvyšší skóre v oblasti ochrany životního prostředí

Třetí rok po sobě dosáhl Renault Trucks v kategorii Životní prostředí skóre 100/100 bodů. Tento výsledek je oceněním trvalého úsilí výrobce o snižování ekologické stopy jeho provozu a vozidel, která uvádí na silnice.

Renault Trucks ve svých závodech v Blainville-sur-Orne a Bourg-en-Bresse sériově vyrábí elektrická nákladní vozidla, která v provozu u dopravců najela již 25 milionů kilometrů a ušetřily 24.000 tun emisí CO2. Tento závazek k dekarbonizované mobilitě významně přispěl k dosažení tohoto výsledku.

Renault Trucks se rovněž zavázal snížit ekologickou stopu svých závodů. Výrobce například zahájil ambiciózní projekt, v jehož rámci chce do roku 2026 vybavit svůj závod v Bourg-en-Bresse 17 hektary fotovoltaického stínění. Tato instalace bude vyrábět množství elektřiny odpovídající roční spotřebě 17.500 obyvatel, přičemž část této elektřiny bude závod spotřebovávat sám.

Renault Trucks zároveň zintenzivňuje své iniciativy na ochranu přírodních zdrojů. V každém závodě byla zavedena opatření ke snížení spotřeby vody: během deseti let se díky těmto optimalizacím podařilo Renault Trucks snížit množství vody potřebné k výrobě jednoho vozidla na polovinu, a to z 12 m3 v roce 2013 na 6,5 m3 v roce 2023.

Posílení etických postupů

Renault Trucks posiluje své odpovědné nákupní postupy tím, že 93 % svých dodavatelů první úrovně hodnotí na základě kritérií týkajících se lidských práv, pracovních podmínek, životního prostředí a etiky podnikání. Každému dodavateli jsou systematicky poskytovány přísné kodexy chování a v pravidelných intervalech jsou prováděny audity, které podporují neustálé zlepšování.

V roce 2023 byly požadavky těchto hodnocení posíleny, neboť tato přísná politika odpovědného nakupování se nyní stala plně integrovanou do celkové strategie výrobce. Cílem tohoto přístupu je zajistit stále odpovědnější dodavatelský řetězec.

Díky podniknutým iniciativám a dosaženému pokroku dosáhl Renault Trucks v kategorii Etika skóre 70/100, což představuje nárůst o 10 bodů oproti předchozímu roku.

S ohledem na skutečnost, že silniční nákladní doprava je v Evropě zodpovědná za 7 % emisí CO2, Renault Trucks, který každoročně prodá více než 70.000 vozidel po celém světě, si plně uvědomuje svou odpovědnost a zvyšuje úsilí o snížení ekologické stopy svých aktivit.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!