Lacko prozatím drtí konkurenci

30 srpna 2017, 17:38

Lacko v tomto ročníku mistrovství Evropy trucků vsadil na strategii, podle které je nejlepší obranou útok. A tato strategie se zatím jeví jako vysoce efektivní. Pomineme-li sezónu 2015, ve které válcoval Kiss konkurenci málo vídaným způsobem, novodobá historie truckracingu, která se začala psát v roce 2005 sjednocením do jedné třídy, nezná případ průběžného lídra, který by se po polovině šampionátu těšil z tak velkého náskoku.

Adam Lacko vede čtyři zastávky před koncem mistrovství Evropy (Most, Zolder, Le Mans, Jarama) o 58 bodů, což se bez dvou bodů rovná maximálnímu možnému zisku z jednoho závodního víkendu. Pomalu se tak začínají vyplňovat slova Davida Vršeckého, jezdce a konstruktéra v jedné osobě, podle kterého Buggyra slaví ráda tituly právě v Jaramě. „Zní to sice dobře, ale i Markuse Bösigera jsme naučili pravidlu o tom, že se zajíci sčítají po honu,“ konstatuje manažer týmu Jan Kalivoda. „Strategie je jasná, jdeme závod od závodu, s každým bodem jsme titulu o něco blíže. Ve hře je ale pořád 240 bodů, stát se muže ledasco.“

Přes diplomatická Kalivodova vyjádření je ovšem zřejmé, že kromě Lacka, který si boj o titul jednoznačně a hlavně v klidu užívá, se Buggyra nejlépe vyrovnala s měsíční pauzou mezi podniky na Slovensku a v Maďarsku. Přestože totiž David Vršecký působil na Hungaroringu spíše v roli testovacího jezdce, získal 20 bodů, což se rovnalo čtvrtému nejlepšímu výsledku. Je tak zřejmé, že Buggyra přes enormní letní vytížení (čínský šampionát + Silk Way Rally) nejspíše úspěšně zapracovala na dalším vývoji techniky. „Pravda je, že všichni jedou na doraz. O to více důležitý je každý úspěch, celý tým vidí, že dřina nepadla vniveč,“ přiznává Jan Kalivoda.

Kromě toho těží Adam Lacko z psychologické výhody. Německo-maďarskou konkurenci totiž na hlavu porazil na domácích okruzích soupeřů. Na Nürburgringu nenašel přemožitele, na Hungaroringu prohrál jediný závod s domácím Kissem, kterému ovšem celkově nadělil patnáct bodů. „Jsme spokojeni, na druhé straně Jochen s Norbertem jsou natolik zkušení, aby je to nerozhodilo,“ odhaduje Jan Kalivoda. Zároveň připomíná, že na Lacka s Vršeckým čeká o víkendu Most. „Adam s Davidem budou vystaveni pochopitelnému tlaku ze strany fanoušků. Oba jsou ale hodně zkušení na to, aby to ustáli.“

 

Související články

Buggyra na Hungaroringu boduje
Buggyra na Hungaroringu boduje

Adam Lacko zajel v nedělním Superpole druhý nejrychlejší čas a zajistil si tak start do třetího závodu z první řady. „Mám velkou radost, že se mi povedla vybojovat první řada. To druhé kolo jsem skoro ani nedýchal. Kiss tady letí, ale těší mě, že se nám podařilo z našeho auta dostat maximum,“ hodnotil nedělní kvalifikaci Lacko.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!