Macík na Liazu vyhrál závod Baja Aragon

25 července 2017, 14:21

Česká posádka dakarského týmu Big Shock Racing v kamionu Liaz vyhrála Baja Aragon, závod světového poháru cross country. Svoji premiéru si ve Španělsku odbyl také nový člen týmu, motorkář Jan Brabec. Po nepříjemném pádu a technických potížích vybojovat nakonec dvanácté místo.

Macík veze zlato z dobrodružné Baja Aragon
Macík veze zlato z dobrodružné Baja Aragon

Baja Aragon startovala v malebném španělském městečku Teruel. Po pátečním prologu následovaly dvě sobotní a jedna nedělní etapa. Posádka týmu Big Shock Racing si pro vedení dojela už v úvodním, 9 km dlouhém, prologu.

Ačkoliv v následujících sobotních etapách měřících 133 a 213 km došlo k několika zakolísáním, Macíkův kamion Franta si v cíli opět připsal nejlepší čas. „Byla to makačka, rychlé střídání pravé, levé, z rukou jsem měl vánočku. Chybičky byly, urvali jsme bočnici, minuli jednu z odboček, třikrát jsme vyletěli mimo trať, ale v cíli jsme byli zase první,“ popisuje Martin Macík, který s náskokem 12,5 minuty udržel první pozici v poli kamiónů i po obou sobotních etapách.

Nejdramatičtější však byla nedělní část závodu. Už na startu začalo pršet a trať se proměnila v rozvodněnou řeku, ve které nebylo snadné se udržet, protože nebezpečně klouzala. Na dvanáctém kilometru liazka trefila kámen a prorazila pneumatiku, ale s jejím průběžným dofukováním posádka dokázala dojet až na stý kilometr etapy. Pak už nebylo zbytí a kolo bylo nutné vyměnit. „K újmě přišla také hadice od turba, takže mechanik opravoval závadu a já s Martinem jsme se pustili do výměny kola. Ztratili jsme tam 18 minut a loučili se s vítězstvím,“ líčí perné chvíle navigátor František Tomášek. Posádka opět nasadila stíhací tempo a nakonec se jí, i díky defektu soupeře, podařilo ztrátu dohnat a dojela si pro celkové vítězství.

I motorkář týmu Jan Brabec zažil na trati dramatické chvíle a domů se vrací se zraněním ruky. „Postupně si zvykám na nový styl jízdy a sbírám zkušenosti a zážitky. Měl jsem tu několik menších karambolů, třeba držkopád, kdy mi upadla zadní brzda. Navíc mi 300 metrů před tankovačkou došel benzín, takže jsem tlačil motorku a sklidil vřelé ovace diváků, ale nakonec jsem dojel na dvanáctém místě, což považuji u svého prvního maratónského závodu za úspěch. Byla to výborná lekce. Vím už, na co se před Dakarem zaměřit a těším se na další závody,“ popisuje Jan Brabec.

Jan Berger Big Shock Racing
Jan Berger Big Shock Racing

Tým Big Shock Racing během léta čekají ještě další dva závody, 10. – 13. 8. Hungarian Baja a 31. 8. – 3. 9. Baja Poland. Evropské rally jsou důležitou přípravou na Dakar 2018, který 6. ledna odstartuje v Peru.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!