Lacko se ujímá vedení na letošním mistrovství Evropy tahačů

29 května 2017, 12:01

V sobotu v italském Misanu oficiálně odstartoval druhý letošní podnik mistrovství Evropy tahačů. Adam Lacko se postaral, aby letos jeho zásluhou zněla poprvé česká hymna, když vyhrál první závod víkendu. Ve druhé jízdě dne navíc přidal pohár za třetí místo. Druhý podnik, který se jel v neděli v italském Misanu jednoznačně opanoval Adam Lacko, když dokázal vyhrát nejen oba měřené tréninky, ale hlavně pak celkem tři ze čtyř závodů. V celkovém pořadí se ujímá vedení.

SOBOTA

SUPERPOLE

Již dopolední volné tréninky naznačily, že by se dnes Adam Lacko mohl pohybovat na nejvyšších příčkách závodního pole. To také potvrdil hned v měřeném tréninku, kde zajel nejrychlejší čas s minimálním náskokem jedné tisíciny sekundy před Maďarem Kissem. „Vůbec jsem netušil, že by to mohlo takto dopadnout. Od včera mám pocit, že to hrozně klouže a nemůžeme najít ideální grip. Nakonec je z toho o chlup první místo. Jsem spokojený,“ uvedl po super-pole Adam. Enes Draganovič zajel desátý nejrychlejší čas.

Pohárový závod 1

V prvním závodě, do kterého vyrážel Adam Lacko z první pozice, se musel hned od prvních zatáček bránit útokům Kisse. Nakonec mu ale až do konce závodu nic jiného, než svoje záda neukázal a vybojoval tak pro tým Buggyra první letošní vítězství. „Super, mám obrovskou radost. Nebylo to vůbec jednoduché, Norbert se mě držel jako klíště. Jsem ale rád, že auto fungovalo na sto procent a je z toho první letošní nejvyšší stupínek,“ zhodnotil první vítězný závod rodák z Čeladné ihned v cíli.

Pohárový závod 2

Do druhé sobotní bodované jízdy vyjel vítěz prvního závodu ze čtvrté řady, a už od druhého kola se začal probojovávat vpřed. Cílovou pásku pak protnul na čtvrtém místě. „Škoda, že nás ani nejrychlejší zajeté kolo závodu neposunulo na bednu. Nebýt incidentu s Koerberem, kde mě vyšoupl mimo trať, tak si myslím, že bychom to na podium dotáhli,“ uvedl po závodě v tu chvíli ještě čtvrtý Adam Lacko. Dodatečná třicetisekundová penalizace Maďara Kisse nakonec posunula Adama na třetí pozici. „Trvám na opakování ceremoniálu“ komentoval s úsměvem Adam konečné výsledky, které mu zajistili druhý pohár.

Druhý jezdec týmu Buggyra Racing Enes Draganovič se místo s časem a soupeři pral především s technikou. „Od rána jsme bojovali, aby auto vůbec jelo. Enes pořádně neodjel ani jedinou sobotní jízdu. Z Parc Ferme nám navíc vydali techniku o 30 minut později než tomu je standardně a nebylo tak v našich silách vůz zprovoznit do prvního startu. Když už se zdálo, že je vše v pořádku a Enes nastoupil do druhé jízdy, zajel v pátém kole do boxů,“ vyjasnil technické komplikace s vozem v úvodu dne ředitel vývojové sekce Robin Dolejš. Slovinský závodník si svojí premiéru představoval určitě úplně jinak. „Co k tomu říct? Vím, že se to v motorsportu občas stává, ale nedojet ani jednu jízdu až do cíle je mrzuté.“

NEDĚLE

SUPERPOLE

V nedělním super-pole si Adam Lacko zajistil pole position ihned v prvním kole, kde zajel nejrychlejší čas celého víkendu 2:02,594, který už se nepodařilo nikomu překonat. „Skoro jsem ani napětím nedýchal. Nelze být spokojenější,“ uvedl Adam k nejrychlejšímu zajetému času tohoto víkendu. Enes Draganovič sahal po první desítce, ale z důvodu sražených kuželek mu byly dva nejlepší časy anulovány a do závodu vyrazil z šesté řady.

Pohárový závod 3

První sobotní bodovaná jízda se nesla ve stejném duchu jako předchozí den. Adam Lacko před sebe od startu, až do cíle nikoho nepustil a zajistil si tak druhé vítězství. „Na startu mě lehce pomohl Kiss, který se dotahoval na Hahna a já měl lehčí cestu se usadit ve vedení. Pak už to byla pohoda, vše fungovalo na jedničku,“ komentoval třetí závod víkendu Adam. Enes Draganovič dokončil závod na devátém místě, které zároveň znamenalo stříbrnou pozici v Promoters Cupu. „Umístění v první desítce mě těší, jen je škoda, že to bylo těsně pod osmým místem. Jeden pohár mám, tak jsem spokojený,“ hodnotil svou jízdu slovinský jezdec.

Pohárový závod 4

Do posledního závodu víkendu vyrážel jediný český jezdec ve startovním poli ze čtvrté řady. Od začátku na něm ale bylo vidět, že dvě první a jedno třetí místo mu nestačí. V jednoznačně nejdramatičtějším závodě víkendu se posouval kolo za kolem v před, až se v šestém kole ujal vedení, které už nepustil. „Největší obavy jsem měl, když šel Lenz po startu do hodin a najednou se proti mně z kouře vynořilo jeho auto. Jen tak tak jsem se vyhnul čelnímu nárazu. Mám z vítězství obrovskou radost, o to víc, že jsem startoval z osmého místa,“ hodnotil poslední závod v tu chvíli již lídr evropského šampionátu tahačů. Slovinský jezdec se pohyboval v průběhu závodu v první desítce, nakonec se ale propadl a cílovou pásku protnul na jedenáctém místě. „Truck racing je tvrdý sport a musím si zvyknout, že drobné kontakty auta snesou. Jinak jsem si závod užil,“ uvedl Enes Draganovič na konci závodního víkendu.

Související články

Tým Buggyra vstupuje do Evropském poháru tahačů 2017 s nejvyššími ambicemi
Tým Buggyra vstupuje do Evropském poháru tahačů 2017 s nejvyššími ambicemi

Na Red Bull Ringu odstartoval Evropský pohár tahačů 2017. Truckeři společně se všemi příznivci závodů nejrychlejších monster kontinentu se konečně dočkali. Tým Buggyra Racing 1969 vstupuje do sezóny s nejvyššími ambicemi.

Albacete se vrací, Lacko jeho comeback vítá
Albacete se vrací, Lacko jeho comeback vítá

Stará a nutno říci úspěšná láska, nerezaví, chtělo by se říci v souvislosti s návratem Antonia Albaceteho do letošního ME tahačů. Po loňské absenci totiž spojil trojnásobný mistr starého kontinentu své síly s týmem Truck Sport Bernau.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!