Africa Eco Race 2018 startuje

3 ledna 2018, 13:40

Poosmé v řadě se tým Promet/Czechoslovak Group Tomáše Tomečka zúčastní Africa Eco Race, dálkového závodu navazujícího na původní Rallye Dakar. Trojnásobný vítěz závodu z let 2011, 2012 a 2014 vyráží se svým závodním speciálem TATRA na africký kontinent s cílem navázat na předchozí úspěchy.

Africa Eco Race 2018 startuje

V uplynulém ročníku obsadil Tomáš Tomeček v posádce s Ladislavem Lálou třetí místo. O příčky nejvyšší chce bojovat i v tom nadcházejícím, jubilejním desátém ročníku, který bude pro Tomečka speciální. V kamionu TATRA totiž pojede bez navigátora či mechanika na palubě. Tomáš Tomeček si po 22 účastech na Rallye Dakar a Africa Eco Race splní dávný sen. Vždy obdivoval závodníky na motocyklech, kteří se s nástrahami těžkých pouštních závodů prali sami. „Všechno dobře dopadlo, a tak se Africa Eco Race 2018 také zúčastním sám, jen se svou velkou desetitunovou „motorkou“,“ usmívá se Tomáš Tomeček po administrativních a technických přejímkách v Mentonu. „Bude to velmi těžké, možná to bude hlavně o dojetí, ale moc se na to těším,“ dodává.

Tomečkova TATRA 815 poháněná vzduchem chlazeným dvanáctiválcovým motorem má na svých dveřích potřetí v řadě vylepené startovní číslo 401. Její pilot do závodu vyrazí vyzbrojen nepřebernými závodními zkušenostmi, technickou zručností a znalostmi, a mottem Joy is the victory, tedy radost je vítězství. Tomeček na Africa Eco Race 2018 rozhodně přidá velký příběh do historie vytrvalostních soutěží.

Tomeček jde do dobrodružství, které ještě nikdo nezkusil

Kromě Tomečka a jeho závodního speciálu TATRA se závodu zúčastní další tři speciálně upravené kamiony TATRA 815, také připravované v dílnách trojnásobného vítěze Africa Eco Race. Jeden z kamionů bude Tomečkův asistenční, další dva kamiony označované jako balai budou poskytovat pořadatelům organizačně logistickou podporu. Budou uzavírat závod a poskytovat pomoc závodníkům v nouzi.

První etapa Africa Eco Race 2018 odstartuje 2. ledna v Maroku. V kategorii kamionů se po boku Tomečka představí řada závodníků především z Nizozemska. Největší očekávání z nich vzbuzují Gerard de Rooye a Wuf van Ginkel, kteří se představí s kamiony Iveco. Další jejich krajané budou závodit s vozy DAF a Ginaf. V závodě uvidíme také například portugalskou pilotku Elisabete Jacinto za volantem závodního speciálu MAN a Miklose Kovacse s kamionem Scania. Mercedes Zetros přiveze z Belgie pilot Johan Elfrink, a přihlášen je i jeden Renault. Na závodníky bude čekat 6.500 téměř výhradně závodních kilometrů rozdělených do 12 etap. A také jeden odpočinkový den v Dakhle. Pět etap se pojede v Maroku, šest v Mauritánii a jedna v Senegalu. Cíl bude 14. ledna u Růžového jezera poblíž Dakaru.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!