Automobilka AVIA začne vyrábět nová vozidla v Přelouči

31 srpna 2016, 12:32

Před pár měsíci holding CZECHOSLOVAK GROUP koupil společnost AVIA, která se tak stala druhou tradiční automobilkou v portfoliu skupiny vedle kopřivnické Tatry. AVIA se nyní pilně připravuje na obnovení výroby středních nákladních automobilů. Nové vozy budou vyjíždět z výrobního podniku holdingu ve východočeské Přelouči.

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) majetkovým vstupem do automobilky AVIA potvrdil svou dlouhodobou strategii investovat do tradičních českých a slovenských značek. Dává jim tak novou perspektivu i pevné zázemí. AVIA, která několik let nevyráběla, se má stát dalším prosperujícím členem holdingu. Zařadí se tak po bok úspěšné automobilky TATRA TRUCKS. Původní indický vlastník sice převedl výrobu nákladních vozidel do Indie, ale o výrobní kapacity firmy AVIA se staral i nadále. Společnost tak mohla poskytovat nezbytné servisní zázemí pro zákazníky. CSG tedy bude pokračovat v dobrých vztazích se zákazníky i partnery.

Automobilka se nyní připravuje na opětovné spuštění výroby vozidel modernizované řady D. „Na vozy se vrátí tradiční logo, které se používalo do doby, než firmu převzala indická skupina Ashok Leyland,“ řekl Petr Rusek, člen představenstva CSG. Automobilka by měla produkovat stovky vozidel. Jak řekl majitel CSG Jaroslav Strnad: „V tuto chvíli počítáme s výrobou několika stovek vozů ročně. A pokud půjde vše dobře, mohli bychom se časem dostat třeba na hranici tisíc aut ročně.

Výroba nových vozidel se ovšem přesune z pražských Letňan do Přelouče, kde má CSG své výrobní prostory. Ty jsou na výrobu lépe dimenzované. Areál v Letňanech odpovídá době svého vzniku, kdy se tam vyráběly tisíce vozů. Je tedy příliš velký a ekonomicky nerentabilní. Navíc v Praze se nedostává kvalifikovaných pracovních sil. Naprostá většina bývalých zaměstnanců společnosti AVIA již dlouhodobě působí na jiných pracovištích, jejich návrat tedy není možný. Podle Petra Ruska se výrobní sestavy a linka přestěhují do Přelouče do konce tohoto roku. O budoucnosti výrobního areálu v Letňanech ještě není rozhodnuto.

Tisková zpráva CZECHOSLOVAK GROUP

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!