Trvalé zaměření společnosti Volvo Trucks na spotřebu paliva se vyplácí

12 dubna 2016, 17:17

Společnost Volvo Trucks nyní zavádí další modernizaci u své modelové řady FM, FMX, FH a FH16. Zvýšení palivové efektivnosti motoru společně s novými aerodynamickými vylepšeními na kabině a podvozku mohou snížit náklady na palivo až o pět procent.

Pro dopravce jsou náklady na palivo jednou z klíčových položek. Společnost Volvo Trucks neustále pracuje na tom, aby byly co nejnižší. Její vývojoví pracovníci průběžně identifikují potenciální oblasti pro zdokonalení a ty pak promítají do vývoje vozidel. Nyní přináší další inovace zahrnující vylepšený motor, vyhovující podmínkám předpisu Euro 6 Step C, a aerodynamické optimalizace na podvozku a na kabině.

U pohonných jednotek byla řada optimalizací provedena zejména na motorech D11 a D13 – například písty s nižším odporem tření, nové zdokonalené turbo, vyšší kompresní poměr, optimalizovaná vačková hřídel a zdokonalený řídicí software. K opatřením, která zlepšují aerodynamiku a tak snižují odpor vzduchu, patří mezi jinými překonstruovaný přední spoiler, aerodynamické deflektory, blatníky a těsnější zakrytí kol.

„Protože náklady na palivo tvoří třetinu nákladů přepravce, je důležitá každá jeho kapka. Neustále pracujeme na zdokonalení palivové úspornosti našich automobilů. Uplatňujeme filozofii využití každého možného zdokonalení či optimalizace, ať už velkého, či malého. Díky těmto posledním zdokonalením na motorech a na aerodynamice dostávají řidiči do rukou ještě efektivnější nákladní automobily s vynikající výkonností motorů Volvo Trucks. To znamená, že dopravci ušetří více peněz. Je to nespočet drobných zdokonalení, která ve výsledku vedou k významným úsporám," říká prezident společnosti Volvo Trucks Claes Nilsson.

Jak mnoho paliva mohou tato zdokonalení ušetřit, to záleží na specifikaci nákladního automobilu a na dopravní aplikaci. U modelu FH provozujícího dálkovou přepravu mohou tyto kombinované optimalizace snížit spotřebu paliva až o tři procenta. U těžkých aplikací, jako je například doprava těžebního dřeva, může být dosaženo úspory paliva až pět procent, pokud je nákladní automobil vybaven nově uvedenou převodovkou I-Shift s plazivým převodem a novou zvedací tandemovou nápravou. Unikátní výhoda pomalého pohybu v těžkém terénu kombinovaná s vhodným stálým převodem na zadní nápravě, který při přepravě těžkých nákladů při vysokých rychlostech optimalizuje otáčky motoru, a zvednutí tandemové nápravy při částečném zatížení mají za následek snížení spotřeby paliva na dálnicích.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!