Společnost Volvo Trucks a nejsilnější muž planety spojí síly v extrémně těžké výzvě

12 dubna 2016, 17:13

Jakou zátěž dokáže Volvo FH16 750 utáhnout? Nová převodovka I-Shift s plazivými stupni dostane šanci ukázat, jakou sílu skrývá. Za volant nejsilnějšího sériově vyráběného nákladního vozidla na světě se posadí nejsilnější muž na světě. Odpověď se dozvíte 12. dubna na kanálu společnosti Volvo Trucks na YouTube.

Společnost Volvo 15. března představila novou převodovku I-Shift s plazivými stupni. Díky novým plazivým poměrům je možné se rozjet a pokračovat v jízdě i se soupravou, jejíž celková hmotnost dosahuje 325 tun. U sériově vyráběných nákladních vozidel se jedná o unikát. Ale jak velkou zátěž převodovka zvládne doopravdy? Odpověď na tuto otázku odhalí zkouška absolutní síly provedená společností Volvo Trucks. Ve výzvě se setká Magnus Samuelsson, bývalý vítěz soutěže „Nejsilnější muž světa" a Brian Weatherley, novinář věnující se nákladním vozidlům. Tito dva vyzvou na přímý souboj fyzikální zákony a podrobí převodovku I-Shift s plazivými stupni té nejtvrdší zkoušce.

„To, že díky převodovce I-Shift s plazivými stupni lze přepravovat opravdu těžký náklad, již víme. Touto výzvou chceme předvést ohromující schopnosti převodovky a co nové stupně pro plazivou jízdu dokážou," říká Peter Hardin, produktový manažer modelů FM a FMX ve společnosti Volvo Trucks.

Ve výzvě, jejímž dějištěm bude přístav v Göteborgu, bude muset nákladní vozidlo táhnout extrémně těžký kontejnerový vlak.

„Rozjet se z klidového stavu s tak těžkým nákladem, jakým bude tento, je pro sériově vyráběné nákladní vozidlo s automatizovanou převodovkou neskutečná výzva. Za svou 30letou novinářskou kariéru, kterou jsem věnoval nákladním vozidlům, jsem se neúčastnil ničeho podobného," říká Brian Weatherley.

Převodovka I-Shift s plazivými stupni: fakta

  • Převodovka I-Shift s plazivými stupni posouvá automatické převodovky I-Shift společnosti Volvo Trucks ještě dále.
  • Nová verze převodovky I-Shift byla cíleně vyvinuta pro dosažení výjimečné trakce při rozjezdu a pro zvládnutí jízdy velmi nízkou rychlostí.
  • Převodovka I-Shift s plazivými stupni umožňuje jízdu dokonce i rychlostí 0,5-2 km/h a z klidového stavu rozjede i vozidlo s nákladem o hmotnosti 325 tun. Mezi sériově vyráběnými nákladními vozidly s automatickou převodovkou se jedná o jedinečnou schopnost.
  • Převodovka je k dispozici s přímým záběrem a s rychloběhem. Obě verze mohou mít jeden nebo dva plazivé stupně. Dále je také možné si zvolit dva další plazivé stupně pro jízdu vzad.
  • Plazivé stupně se přidávají do běžné převodovky I-Shift. Kvůli odolnosti vůči velkému zatížení jsou některé díly převodovky zhotoveny z vysokopevnostních materiálů. Převodovka je oproti běžné převodovce I-Shift o 12 cm delší.
  • Převodovka I-Shift s plazivými stupni je k dispozici pro vozidla Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16 s motory o objemu 13 a 16 litrů.

Brian Weatherley, fakta

Britský novinář na volné noze, který se věnuje nákladním vozidlům. Bývalý šéfredaktor britských časopisů Commercial Motor a Truck & Driver a také člen poroty mezinárodní soutěže Nákladní vozidlo roku. Moderátor internetového seriálu společnosti Volvo Trucks – „Brian's Truck Report".

Magnus Samuelsson, fakta

Jediný Švéd, který kdy vyhrál titul „Nejsilnější muž světa" (v Maroku, v roce 1998). Na stupních vítězů pak stál celkem pětkrát. Později účinkoval v mnoha švédských televizních programech a filmech. Roli v trháku stříbrného plátna „Gladiátor" však v roce 2000 odmítl.

Zde se můžete podívat na video o převodovce I-Shift s plazivými stupni https://www.youtube.com/watch?v=dPjVu2VKoF0

Zde si můžete prohlédnout animaci, která znázorňuje, jak převodovka I-Shift s plazivými stupni funguje: https://www.youtube.com/watch?v=_rZfo6jc7sA

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!