Scania předala prvnímu zákazníkovi autobusy Interlink

5 září 2017, 10:36

První autobusy Scania Interlink budou v České republice jezdit na jižní Moravě. Společnost BORS Břeclav a.s. převzala 3 nová vozidla v Modleticích u Prahy. Ing. Petr Kužma, ředitel divize osobní dopravy, vysvětluje, proč se jeho společnost rozhodla právě pro značku Scania.

Vybrali jste si autobusy Scania Interlink. V České republice je zatím nikdo neměl. Proč jste se pro tuto novinku rozhodli?

Se Scanií máme velmi dobré zkušenosti. Používáme je už od roku 2009. V JM kraji se totiž tehdy začala dělat výběrová řízení na poskytovatele služeb a jedním z požadavků bylo, aby na určitých linkách jezdily autobusy s kapacitou 60 cestujících. Tenkrát jsme dělali první výběrové řízení a právě Scania se svými 15 metrovými autobusy uspěla.

Jedním z hlavních důvodů, proč nyní kupujeme nové, je obnova vozového parku.  Předchozí Scanie najedou ročně i 120 tisíc kilometrů. To znamená, že některé mají najeto už přes milion. Sice stále dobře slouží, ale podmínkou pro provozování našich linek je mimo jiné i to, že autobusy nesmí být starší 12 let.

Jak se osvědčily původní Scanie v porovnání s ostatními autobusy?

Používali jsme také Iveca, ale s nástupem motorů Euro 6 už tato značka přestala 15 m autobusy vyrábět. Kromě Scanie jsme nyní měli nabídky i od Solarisu a Mercedesu-Benz. Ale celkově nám vyšla nejlépe Scania. Velkou roli hrála i úroveň a kvalita servisu. V tomto ohledu je Scania jasná volba.

 

Jaký údržbový plán jste zvolili a proč?

Využíváme údržbový plán nazývaný M kontrakt. Platíme měsíční paušál, což je výhodné i pro našeho ekonoma, který hlídá cash flow firmy. Má jasně danou měsíční částku a tak ho nepřekvapí žádný nečekaný výdaj.

Na autobusy je uzavřená prodloužená záruka. Standartní je rok – my máme od Scanie tři roky.  První dva je záruka na celé vozidlo, třetí pak na hnací řetězec. Jedná se o službu Scania Optimum Plus – je sice zpoplatněná, ale cena je zahrnuta do ceny autobusu.

Pochválit musím také další služby – například telematické, které pomáhají našim lidem naučit se s vozidlem lépe a efektivněji pracovat. Řidič například na displeji okamžitě vidí hodnocení své jízdy. Jestli třeba zbytečně nebrzdí nebo nevytáčí motor. My jsme pak schopni jeho počínání sledovat a případně s ním probrat možnosti jak jezdit efektivněji a s menšími náklady.

Na jakých linkách budou 3 nové Interlinky nasazeny?

Nové Scanie budou hlavně jezdit na trase Brno – Hodonín. Autem se dá trasa zvládnout rychle, ale kvůli řadě zastávek je linka dlouhá hodinu a půl.

Čím jsou vaše nové Scanie zajímavé?

Kromě toho, že jsou to vůbec první Interlinky v ČR, budou pro cestující k dispozici také USB nabíječky. Tyto autobusy mají v porovnání s našimi současnými velmi pohodlné sedačky. A protože je linka, na které tyto autobusy budou jezdit, dlouhá 60 kilometrů, nemůže chybět ani klimatizace. Máme mnoho cestujících, kteří dojíždějí z Hodonína za prací do Brna a tak pro ně bude více jak hodinová cesta mnohem příjemnější. V autobusu je také místo pro invalidní vozík nebo kočárek.

Porovnávali jste spotřebu nových Scanií s vašimi stávajícími autobusy? Například s Irizarem?

Protože jsou Scanie už s motory Euro 6, je ta spotřeba výrazně nižší. Rozdíl by mohl činit klidně až 4 litry na 100 kilometrů.

Související články

Scania představí novou řadu vozidel do náročných podmínek
Scania představí novou řadu vozidel do náročných podmínek

Jsou robustní, ale zároveň elegantní a dokonale navržená pro ty nejnáročnější úkoly. Už za pár dní představí společnost Scania zcela novou řadu vozidel pro stavební segment.

Hospodaření společnosti Scania za 1.pololetí 2017
Hospodaření společnosti Scania za 1.pololetí 2017

Čistý prodej společnosti Scania vzrostl na rekordní hodnotu 58,7 miliardy SEK, což představuje nárůst o 17 procent oproti loňskému roku.

Tetování od SCANIA zdarma. Jste připraveni nosit GRIFFINA?
Tetování od SCANIA zdarma. Jste připraveni nosit GRIFFINA?

SCANIA rozdává dárky a rovnou na celý život. Ve spolupráci s Bloody Blue Tattoo vám nabízí tetování zdarma. Který ze symbolů SCANIA si vyberete, je pouze na vás.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!