Jde především o člověka, tvrdí nový ředitel MANu

18 července 2017, 11:22

Na jaře přišel na pozici jednatele a generálního ředitele společností MAN Truck & Bus Czech Republic a MAN Truck & Bus Slovakia pan Reinhard Faderl. Rozsáhlé a dlouhodobé zkušenosti vyplývají z více než dvacetileté praxe na různých pozicích v automobilce MAN.

Reinhard Faderl – nový jednatel a generální ředitel společností MAN Truck & Bus Czech Republic a MAN Truck & Bus Slovakia

S jakými ambicemi přicházíte, pane řediteli, do zastoupení MAN v České a Slovenské republice?

Reinhard Faderl: Mým jednoznačným cílem je nabídnout zákazníkům to nejlepší co pod značkou MAN vyrábíme a připravujeme. Vyplnit jejich legitimní požadavky a postarat se, svým dílem, o jejich efektivní podnikání. Za stejně důležité považuji však také plnění nároků mých pracovních partnerů, spolupracovníků, zaměstnanců. Ten nejdůležitější recept vedoucí k úspěchu je především o lidech. Jak o zákaznících, tak o spolupracovnících a zaměstnancích. Jen spokojenost na všech stranách podporuje vítězný pocit. Všichni přeci máme rádi vítěze. Kdo by se chtěl cítit jako poražený či přemýšlet jako poražený?

V branži automobilového průmyslu, ve vší úctě, nejste žádný nováček. Jak se odvíjela vaše profesní kariéra?

Reinhard Faderl: Ne, ne, nováček jistě nejsem (lehký smích). Vzděláním jsem technik, odborně jsem prakticky rostl s vývojem motorů pro nákladní vozidla. Tato oblast techniky a speciálně automobilového průmyslu je mi velmi blízká. Svoji pracovní pouť jsem započal v roce 1988 nástupem na své první místo do společnosti Steyr Daimler Puch. S akvizicí Steyru mnichovským MAN jsem se dostal do služeb jedné z nejvýznamnějších automobilek segmentu nákladních a užitkových vozidel. V roce 1995 jsem byl generálním ředitelem a jednatelem společnosti Steyr Nutzfahrzeuge GmbH Německo ve východním Berlíně. O tři roky později jsem se stal obchodním ředitelem společnosti MAN Truck & Bus v Maďarsku. A od roku 2010 jsem tam působil ve funkci jednatele.

MAN, výrobce nákladních a užitkových vozidel, se profiluje jako poskytovatel dopravních řešení, ne „jen“ jako výrobce vozidel. V čem je nejvíce vidět možná synergie jako přidaná hodnota pro zákazníka?

Reinhard Faderl: Kdybychom vyráběli a prodávali „jen“ nákladní vozidla, bylo by to dnes samozřejmě málo. Propojený svět dnes klade vysoké nároky jak na nás samotné, tak na naše zákazníky. Tak jako my, i oni musí plnit celou řadu stále se přitvrzujících legislativních opatření, čelit vysoce konkurenčnímu prostředí a svým zákazníkům musí umět nabídnout sofistikované a dokonalé služby. Také proto MAN poskytuje komplexní řešení tzv. dopravních problémů. To důležité je, aby náš zákazník u nás nalezl odpovědi na všechny své otázky. V každém okamžiku jsou naši specialisté připraveni poradit s možnostmi financování pořízení dopravní techniky, s konfigurací konkrétních vozidel, s optimalizací servisních a dalších služeb s ohledem na typický provoz, se školením řidičů v souvislosti s efektivní a bezpečnou jízdou nebo třeba s vybavením našich vozidel zvolenými sadami elektronických asistenčních systémů opět s ohledem na typický provoz.

Doposud byl MAN známý jako výrobce nákladních vozidel s celkovou hmotností od cca 7,5 t do 250 t. Všichni známe naše vozidla modelových řad TGL, TGM, TGS a TGX. Zhruba od začátku příštího roku však přijdou na trh zcela nová dodávková vozidla MAN TGE s celkovou hmotností od 3,0 t do 5,5 t. Dávno to již není tajemství protože vozidla TGE od jara letošního roku sjíždí z výrobních linek a na některých trzích, například tom německém, jsou dokonce již také prodávána. Přesto bych rád uvedl, že pro MAN je to zcela zásadní novinka, která nás v nabídce posunula ještě blíže k našim zákazníkům a dokonce nás nasměrovala k zákaznickým skupinám, se kterými jsme předtím neměli čest pracovat.

Novinky či vylepšení se však netýkají jen vozidel zcela nového segmentu. Čím novým se mohou v současnosti vaši zákazníci inspirovat?

Reinhard Faderl: MAN zařazuje novinky do nabídky svých vozidel pravidelně a vždy po dlouhodobé zkušenosti s funkčnosti a efektivitou nabízeného řešení. V letošním roce mohou naši zákazníci profitovat vedle produktů, které již dlouhodobě dokonale znají, také z novinek v podobě nové emisní specifikace našich motorů Euro VIc, které sebou nesou rovněž zvýšený výkon a další provozní možnosti. Novinky jsme představili rovněž v aerodynamickém vylepšení kabin našich vozidel. Ač jsou změny z vnějšku na první pohled mírné, výsledkem je nižší spotřeba vozidel a tudíž též nižší provozní náklady či koeficient TCO.

Představili jsem rovněž dalšího pokračovatele v řadě silničních tahačů s přívlastkem EfficientLine 3, který je o dalších 6,35 % úspornější než jeho předchůdce. Z druhého konce „novinkového spektra“, řekl bych, jsme zákazníkům nabídli speciální edici silničních tahačů TGX PerformanceLine. Jak název napovídá jde o vozy individualizované nejen vnější a vnitřní úpravou, ale též osazením toho nejvýkonnějšího modelu motoru D38, který je k dispozici. Maximální výkon na úrovni 640 k s točivým momentem 3.000 N.m, myslím, osloví každého, kdo se chce výběrem toho svého silničního tahače odlišit. Je to jen drobný průřez novinek, další zákazníci naleznou u autobusů, autokarů, v segmentu tzv. aftersalesu a servisních služeb.

V posledních letech naše vozidla nezávislá, vysoce vážená a profesionální instituce TÜV oceňuje v několika kategoriích stáří jako nejméně poruchová a to opakovaně od roku 2012 po několik let za sebou. To je pro nás jedna z nejlepších vizitek. Zákazníci mají jistotu, že si pořídí to nejlepší.

Neustále jsme se bavili o značce, o produktech. Sám říkáte, že tím nejpodstatnějším jsou lidé. Kdo je tedy pan Reinhard Faderl, jaké má koníčky a co rodina?

Reinhard Faderl: Jsem šťastně ženatý, mám tři skvělé děti. Vlastně jsou již ve velké míře samostatné. Co se týká mých koníčků je třeba nejprve zdůraznit, že vyvážení profesního a soukromého života je opravdu velmi důležité. Nalezení správného poměru usilovné práce k možnostem relaxace je jedním z nejsložitějších problémů k řešení. Mě k jisté relaxaci dopomáhá hudba. Od mládí hraji na kytaru a sem tam, i když to může znít docela neobvykle, přidám též žestě, konkrétně hru na pozoun. Pokud mám možnost velice rád chodím po horách. Dříve častěji a po složitějších stezkách a feratách. Dnes velmi kvituji možnost relaxačního sportování na kole. Velmi rádi si i s mojí paní vyrazíme na bicyklech jak do přírody, tak třeba i po cyklistických stezkách ve městě jako je například Praha.

Související články

MAN otevřel první oficiální servis v Mauritánii
MAN otevřel první oficiální servis v Mauritánii

Ve městě Nouakchott, metropoli západoafrické Mauritánie, otevřela společnost MAN svůj první oficiální servis. Učinila tak ve spolupráci se svým výhradním partnerem firmou SMA (Société Mauritanienne d’Automobile et d’Equipment).

Dvouletá záruka na servis a originální náhradní díly MAN
Dvouletá záruka na servis a originální náhradní díly MAN

MAN rozšiřuje záruku na originální náhradní díly na dva roky.

Z výrobní linky sjelo dvě stě tisící vozidlo MAN TGL/TGM
Z výrobní linky sjelo dvě stě tisící vozidlo MAN TGL/TGM

Společnost MAN ve své továrně v rakouském městě Steyr oslavila 9. května 2017 hrdý milník: od konce roku 2004, kdy z linky sjely první vozy předvýrobní série modelových řad TGL/TGM a následně v roce 2006 se naplno spustila sériová produkce, zde vyrobili přesně 200.000 vozů.

Speciální lůžkový autobus
Speciální lůžkový autobus

Ve středisku MAN Bus Modification Center vyrobili pro dopravce happyday Hanke speciální lůžkový autobus určený na umělecké turné. V přestavěném autokaru NEOPLAN Skyliner mohou umělci nejen komfortně cestovat na svá vystoupení, ale v horním podlaží se dá i pohodlně nocovat.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!