Do poloviny roku 2019 vyčerpáme evropské peníze na dopravní stavby

15 června 2017, 11:29

Stavíme, kde se dá, do přípravy nových dálnic dáváme nejvíc peněz v historii, evropské peníze proto brzy vyčerpáme. Na setkání lídrů českého stavebnictví to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Ministr dopravy Dan Ťok při setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě
Ministr dopravy Dan Ťok při setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě, 12.6.2017 (foto: Simona Tretterová, www.ceec.eu)

„Během letošního a příštího roku spustíme celou řadu velkých projektů, včetně osmi nových dálničních staveb, na které čerpáme evropské peníze. Musíme si uvědomit, že v polovině roku 2019 už nebudeme mít tyto zdroje na zahajování nových staveb a už se budou muset používat jenom české peníze,“ řekl ministr Ťok.

V současnosti Ministerstvo dopravy vyčerpalo 15,5 miliardy korun z Operačního programu doprava II. Letos má ministerstvo v plánu využít 25 miliard, takže do konce letošního roku bude vyčerpána asi třetina celého operačního programu doprava pro roky 2014 – 2020. „Peníze se nám vždycky podařilo najít a byla by škoda zastavit rozjetou mašinu stavebnictví. Státu se vyplatí se i na to zadlužit, než je zastavovat,“ dodal ministr.

Nejblíže k zahájení výstavby jsou dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří a D35 v úsecích Časy – Ostrov a Opatovice nad Labem – Časy, u nichž by měla výstavba začít již na podzim tohoto roku. Dalšími prioritními stavbami jsou D6 v úsecích Lubenec – obchvat, Nové Strašecí – Řevničov a Řevničov – obchvat, D48 – obchvat Frýdku-Místku, D49 v úseku Hulín – Fryšták, D55 Otrokovice – JV obchvat a modernizace železniční trati Sudoměřice – Votice.

Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě
Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě, 12.6.2017 (foto: Simona Tretterová, www.ceec.eu)

Přípravu některých staveb komplikuje majetkoprávní vypořádání, jako například soudní spor mezi Státním pozemkovým úřadem a církví na trase  o vydání dotčených pozemků či spor s majiteli pozemků o cenu jejich odkupů v rámci vyvlastňovacího procesu pod trasou dálnice D55 v úseku JV obchvatu Otrokovic. U většiny prioritních staveb již byla zároveň podána žádost o stavební povolení nebo je stav těsně před podáním žádosti.

Související články

Multimodální překladiště mohou získat až 90 milionů
Multimodální překladiště mohou získat až 90 milionů

Na podporu multimodálních překladišť, která zajišťují přesun zboží mezi jednotlivými druhy dopravy, bude letos ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) směřovat až 70 milionů korun. Dalších 20 milionů korun je vyčleněno na technické vybavení, které posílí ochranu letišť. Stát bude tento typ projektů financovat poprvé. Umožnila to novela zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury, kterou […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!