ZETOR udržuje své pozice i navzdory nepříznivému vývoji v Evropě

24 května 2017, 13:33

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. vykázala v hospodaření za rok 2016 zisk ve výši 102 milionů Kč před zdaněním. I přes kladný výsledek čelí brněnský výrobce traktorů odbytové krizi, která prostupuje již třetím rokem napříč trhy západního světa. Prodeje zemědělské techniky v Evropě se propadly, ve srovnání s rokem 2015, o 9%, což je nejhorší výsledek trhů od roku 2009. 

Hospodaření společnosti ZETOR TRACTORS a.s. kopírovalo vývoj na poli celkových prodejů zemědělské techniky, společnosti se podařilo hospodařit s kladným výsledkem i navzdory nepříznivé situaci. Segment výrobců zemědělské techniky zaznamenal z pohledu objemu prodejů svůj dosavadní vrchol v roce 2013 a od té doby prodeje každoročně klesají. Rok 2016 byl ve srovnání s rokem 2015 horší o 9%, což představuje pokles v reálných hodnotách o 10 tisíc strojů.

Zetor udržuje svoji pozici napříč Evropou„I přes klesající objemy prodejů se nám daří udržovat pozice na jednotlivých trzích a v některých oblastech dokonce posilovat, v loňském roce tomu bylo např. v Německu, Litvě, Slovensku aj. Dalším důležitým aspektem je, že společnost hospodařila s kladným výsledkem a stále investujeme finanční prostředky do rozvoje společnosti. Cíle společnosti se nemění, i nadále pracujeme na rozšiřování produktového portfolia, posilování pozic na západních trzích a využití potenciálu trhů nových,“ říká Lukáš Krejčíř, ředitel Finančního úseku ZETOR TRACTOR a.s.

Tržby společnosti ZETOR TRACTORS a.s. dosáhly v roce 2016 3,2 miliardy Kč, vyrobeno a prodáno bylo 3.144 strojů, z čehož 86% bylo vyvezeno do více než 40 zemí. Zisk společnosti dosáhl 102 milionů Kč před zdaněním. Společnost investovala do podpory R&D a prodeje a marketingu přes 200 milionů Kč.

„Průvodní jevy, které negativně ovlivňují celkovou situaci na trzích, jsou v posledních třech letech neměnné. Jedná se o pokles výkupních cen zemědělských komodit, zpřísňování emisních standardů u strojů a s tím spojené zdražování nových produktů a dotační politika, kdy zemědělci stále nemají možnost čerpat prostředky z těchto zdrojů,“ doplňuje Lukáš Krejčíř a dodává: „Oblastí zájmu ZETOR TRACTORS a.s. je udržet a posilovat pozice na evropských trzích, zejména v Evropě a v Severní Americe. Region však prochází odbytovou krizí, využíváme proto i potenciálu nových trhů. Jen od počátku loňského roku jsme vstoupili na 8 nových trhů v rámci Asie a Afriky, jednalo se např. o Írán, Myanmar, Izrael a nejnověji Zambii. S dalšími partnery jednáme.

I nadále platí, že značka ZETOR dominuje v regionu zemí, které přistoupily do EU po roce 2004. Tedy v pásu zemí vedoucích od pobaltských států přes střední Evropu až po Balkán. Česko a Slovensko patří dlouhodobě k trhům, kde je ZETOR nejprodávanější značkou. Z pohledu podílu na trhu uspěla značka v loňském roce také v Polsku, Litvě a v Maďarsku. Za úspěch lze jednoznačně považovat posílení pozic v Německu. Dařilo se také v Rakousku, Velké Británii nebo v oblasti Skandinávie.

„V letošním roce očekáváme postupnou stabilizaci trhů, tedy zastavení či zmírnění propadů prodejů ve sledovaných teritoriích. V rámci plánu na rok 2017 usilujeme udržet a mírně vylepšit výsledek z roku 2016. Přijali jsme několik opatření, která mají zajistit dosažení cílů. Ať už se jedná o změny ve vedení společnosti či důraz na posílení pozic nových trhů,“ doplňuje Lukáš Krejčíř.

Související články

ZETOR rozjíždí opět svou show
ZETOR rozjíždí opět svou show

Na cestu dlouhou několik tisíc kilometrů po celé Evropě se vydávají už posedmé traktory značky ZETOR v rámci oblíbené ZETOR TRACTOR SHOW. Od května do října navštíví traktory během akce celkem devět evropských zemí a představí novinky na 60 místech. Svou lokální premiéru letos zažije akce v Chorvatsku a v Rakousku. Prezentaci brněnských traktorů si každoročně […]

ZETOR vstupuje na ruský trh
ZETOR vstupuje na ruský trh

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. jedná o spolupráci s novým partnerem na dodávku a výrobu traktorů ZETOR v Rusku. Intenzivní jednání o navázání spolupráce probíhají se společností Kovrov Electromechanical Plant (KEMP) z Vladimirské oblasti v Rusku východně od Moskvy. Předmětem jednání je dodávka komponentů traktorů ZETOR a následná montáž strojů v partnerském závodě. Aktuálně je na cestě do Ruska první […]

ZETOR vjíždí na zambijský trh
ZETOR vjíždí na zambijský trh

Zambie je novou zemí na africkém kontinentu, kam ZETOR TRACTORS a.s. bude dovážet své stroje. Značka ZETOR zde nově navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!