Volvo Trucks a Renova testují autonomní vozidla pro svoz odpadu

24 května 2017, 8:40

Společnost Volvo Trucks spolu se švédskou komunální firmou Renova hledá a zkouší způsoby, jak mohou automatizovaná vozidla přispívat k bezpečnějšímu a efektivnějšímu nakládání s odpady a vytvářet lepší pracovní prostředí pro řidiče. 

„Řízení těžkého užitkového vozidla v městské rezidenční čtvrti s úzkými uličkami a zranitelnými účastníky silničního provozu přirozeně klade velké požadavky na bezpečnost, i přesto, že rychlost vozidla obvykle nepřekračuje rychlost chůze. Vozidlo pro svoz odpadu, které nyní testujeme, neustále sleduje své okolí a okamžitě zastaví, pokud se na silnici objeví nečekaná překážka. Automatizovaný systém zároveň vytváří lepší podmínky pro řidiče a umožňuje pozorně sledovat vše, co se děje v blízkosti vozidla,“ prohlašuje Carl Johan Almqvist, ředitel oddělení provozu a bezpečnosti produktů společnosti Volvo Trucks.

Při první jízdě v nové oblasti je automatizovaná vozidlo pro svoz odpadu řízeno manuálně, přičemž palubní systém nepřetržitě monitoruje a mapuje trasu pomocí senzorů a technologie GPS. Při dalším svozu už vozidlo přesně zná svou trasu a ví, u kterých popelnic má zastavit.

Když je automatizovaný systém aktivní, při prvním zastavení řidič opustí kabinu, přejde k zadní části vozidla, přiveze k němu popelnici a vyprázdní ji pomocí ovládacích prvků. Po dokončení tohoto úkonu vozidlo na příkaz řidiče automaticky zacouvá k další popelnici. Řidič kráčí stejnou cestou, jakou projíždí vozidlo, takže má vždy úplný přehled o tom, co se děje ve směru jízdy. Proč však vozidlo couvá a nejede dopředu?

Když vozidlo couvá, řidič může nepřetržitě zůstat v blízkosti lisovací jednotky a nemusí neustále přecházet mezi zadní částí vozidla a kabinou. A protože řidič nemusí kvůli každému popojetí nastupovat do kabiny nebo z ní vystupovat, snižuje se riziko vzniku pracovních úrazů, které vznikají například v důsledku zátěže kolen a jiných kloubů,“ říká Hans Zachrisson, vedoucí strategického rozvoje společnosti Renova.

Couvání je obvykle poměrně riskantní manévr. V určitých oblastech není z bezpečnostních důvodů povoleno těžkým užitkovým vozidlům couvat. Jiné oblasti vyžadují, aby se při couvání za vozidlo postavil spolujezdec. Námi testované řešení je navrženo tak, aby tyto problémy eliminovalo. Vzhledem k tomu, že senzory monitorují oblast kolem vozidla pro svoz odpadu, je jízda bezpečná bez ohledu na směr, kterým se vozidlo pohybuje. A pokud ulici například blokuje zaparkované auto, vozidlo pro svoz odpadu ho automaticky objede.

Přestože veškeré technické předpoklady již existují, bude nutné provést ještě spoustu výzkumu, testování a vývoje. Tento společný projekt bude pokračovat až do konce roku 2017 a naváže na něj mimořádně důkladné hodnocení funkčnosti, bezpečnosti a také toho, jak tento typ vozidla přijmou ostatní. Vozidla s různou mírou automatizace budou pravděpodobně zavedena dříve v jiných oblastech použití, kde se přepravní úkoly odehrávají ve striktně omezených oblastech, jako jsou doly a nákladní terminály.

Související články

„Safety Report 2017“ se zaměřuje na zranitelné účastníky silničního provozu
„Safety Report 2017“ se zaměřuje na zranitelné účastníky silničního provozu

Počet vážných dopravních nehod s účastí nákladních vozidel postupně klesá, nicméně bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu je nutné zlepšit. A stále příliš mnoho řidičů nákladních vozidel nepoužívá bezpečnostní pásy.

Systém inteligentního bezpečnostního systému u Volva
Systém inteligentního bezpečnostního systému u Volva

Více vozidel na silnicích, rychlejší doprava a rozptylující tok různých informací – to jsou faktory, které pro řidiče veškerých osobních i nákladních vozidel představují značnou zátěž. Na druhou stranu ale neměli řidiči v porovnání se současností nikdy tolik příležitostí ke zvýšení bezpečnosti jízdy. 

Společnost Volvo Trucks představuje nový integrovaný dotykový informační systém
Společnost Volvo Trucks představuje nový integrovaný dotykový informační systém

Dokonalejší a bezpečnější požitek z jízdy, snadnější navigace a efektivnější správa vozového parku – takové jsou hlavní výhody nového dotykového informačního systému od společnosti Volvo Trucks.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!