Jednodušší placení dálničních poplatků

10 května 2017, 18:10

Ředitelství silnic a dálnic ČR spolu s firmou Kapsch úspěšně otestovalo software, který v českém mýtu umožní poskytovat evropskou službu elektronického mýtného (EETS). Evropským dopravcům, kteří budou využívat služeb některého z poskytovatelů EETS, se tak do budoucna výrazně zjednodušení placení mýtného.

Může se to týkat až 370 tisíc zahraničních kamionů jezdících po tuzemských zpoplatněných silnicích, kteří si již nebudou muset pořizovat jako doposud českou palubní jednotku.

Všechny kroky implementace EETS do českého mýta probíhají podle schváleného harmonogramu a není důvod, proč by stát nemohl být k 31. srpnu připraven na EETS.

Evropská služba elektronického mýtného má podle rozhodnutí Evropské komise doplnit národní mýtné systémy tak, aby v budoucnu každý kamion, který projíždí Evropskou unií, mohl používat jen jednu palubní jednotku (OBU), která by dokázala komunikovat s jakýmkoliv mýtným systémem, jenž se v Evropské unii používá. Nyní tak tranzitující dopravci využívají řadu palubních jednotek podle zemí, kterými projíždějí. Situace se tak bude podobat například používání mobilního telefonu v zahraničí, kdy uživateli stačí mít jednu smlouvu s domácím operátorem a jeho hovory jsou účtovány do jednoho místa.

Související články

Firma W.A.G. získala licenci na poskytování služby evropského elektronického mýta
Firma W.A.G. získala licenci na poskytování služby evropského elektronického mýta

Společnost W.A.G. payment solutions, známá také pod obchodní značkou Eurowag (EW), přední poskytovatel platebních řešení pro silniční mobilitu v Evropě, obdržela od Ministerstva dopravy ČR oprávnění na poskytování Evropské služby elektronického mýtného (EETS) v Evropě. Firma je tak vůbec první subjektem v Česku a také v celé střední a východní Evropě, jenž toto oprávnění získal.

MYTO CZ: Listopad se stal s 887 miliony rekordním měsícem roku
MYTO CZ: Listopad se stal s 887 miliony rekordním měsícem roku

„V listopadu kamiony na mýtném zaplatily 887.081.902 korun. Jde finančně o nejsilnější měsíc letošního roku a druhý nejlepší výsledek desetileté historie českého mýta,“ říká Jan Rýdl, vedoucí oddělení komunikace ŘSD. Mýtné za 119 měsíců provozu přineslo do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury celkem 76,8 miliardy korun. Výběr mýta v posledním měsíci roku bývá kvůli svátečním […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!