Pražské bezplatné elektrobusy využilo více než půl milionu cestujících

9 února 2017, 11:26

České elektrobusy značky SOR svezly za rok svého působení na trase pravidelné linky BB1  a BB2 již více než 600 tisíc pasažérů. Linky spojují multifunkční areál BB Centrum se stanicí metra Budějovická a od února loňského roku najely elektrobusy přes 40 tisíc kilometrů.

Jeden elektrobus ujede denně v průměru 100 km a přepraví na 1.800 cestujících během 50 jízd.  Z nedávného průzkumu společnosti PASSERINVEST GROUP mezi zaměstnanci BB Centra vyplývá, že kyvadlové linky využívá 45% dotazovaných. Nadpoloviční většina respondentů tak dle průzkumu uvítala zařazení elektrobusů do provozu, jejich šetrnost k životnímu prostředí a je spokojena s jejich tichým chodem a čistším prostředím.

Během roku fungování elektrobusů jsme zaznamenali velký počet kladných ohlasů. Vysoký počet přepravených cestujících je pro nás důkazem, že jsou naše bezplatné linky značně využívány nejen zaměstnanci BB Centra, ale i obyvateli přilehlého okolí. Proto chceme jít touto cestou i do budoucna a více tím přispět ke snížení emisí a hlučnosti v BB Centru a jeho okolí. Důraz na ochranu životního prostředí je jednou z našich priorit při budování BB Centra,“ říká Radim Passer, předseda představenstva PASSERINVEST GROUP.

Dlouhodobě poukazujeme na přínosy elektrického pohonu v individuální i veřejné dopravě. Jsme proto rádi, že za 12 měsíců provozu elektrobusů na trase Budějovická – BB Centrum se v praxi naplno projevily jejich výhody v podobě nulových emisí, nízké hladiny hluku i ekonomiky provozu. A ještě více nás těší, že tyto postřehy s námi sdílí většina cestující veřejnosti,“ shrnuje výsledky ročního provozu předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Elektrobusy se v každodenním pražském provozu velmi osvědčily,“ říká generální ředitel Arriva Daniel Adamka „Prvotní dětské nemoci se podařilo velmi rychle odstranit. Každý z elektrobusů má na svém tachometru už přes 20 tisíc kilometrů, jezdí vždy v pracovní dny a jejich provozní spolehlivost je velmi dobrá. Jedno nabití přes noc zajistí bez problému jejich celodenní provoz s cestujícími mezi Budějovickou a BB Centrem. Elektrobusy patří do center měst a měly by se do budoucna stát ekologickým standardem každého většího města,“ míní Adamka.

Víte že…

  • akubaterie se 180 lithium-iontovými články mají celkovou kapacitu 172kWh, což odpovídá průměrné denní spotřebě 25 českých domácností?
  • energii pro nabití plné kapacity baterií jednoho elektrobusu dokázala loni Jaderná elektrárna Temelín vyrobit za necelou půlvteřinu?
  • po celodenním provozu má elektrobus z trasy Budějovická – BB Centrum (při nabíjení 3× 400V/32A) opět 100% plné baterie za 6 hodin?
  • samozřejmostí v elektrobusech na Brumlovce je wifi pokrytí.

Související články

Arriva Expressy vyrazily na nové moravské linky
Arriva Expressy vyrazily na nové moravské linky

V pondělí 3. října se poprvé rozjedou moderní Arriva Expressy na dvou nových autobusových linkách. Jedna spojí Olomouc s Brnem přes Prostějov za 70 minut a 69 korun, druhá Přerov s Brnem přes Kroměříž za 75 minut a 79 korun. Arriva tak poprvé vstupuje s moderními, rychlými a také levnými dálkovými autobusy pod značkou Arriva Express na Moravu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!