Po 10. etapě se formuje čelo Rally Dakar

13 ledna 2017, 13:03

Desátá etapy Rally Dakar už přinesla patřičné rozestupy. O vítězi sice stále není rozhodnuto, ale čelo se pomalu formuje. Pilot severočeského kamionu Renault Trucks Pascal de Baar si stále drží pátou příčku.

1

„Předchozí etapa, přestože ji pořadatelé kvůli závalu zrušili, byla i tak velmi výživná. Přejezd do dalšího startu byl pro všechny nekonečný,“ připomněl události před čtvrteční desátou prověrkou Mario Kress, šéf konstruktérského týmu MKR Technology.

Po všech „patáliích“ čekalo na posádky v rámci 10. etapy z Chilecita do San Juan celkem 751 kilometrů, z nichž 449 měla měřená speciálka rozdělená do dvou částí. Při dlouhé a prověrce se tentokrát projevil um navigátorů. Trať byla navíc hodně rozbitá. Už od samého začátku byl nejrychlejší Rus Eduard Nikolajev s kamazem, který vítězný čas dovezl i do cíle. Skvěle si vedl i Martin van den Brink s renaultem. Holanďan z týmu Mammoet Rallysport byl ještě na předposledním průjezdním bodě sedmý. Nakonec se i s kolegou Pascalem de Baarem seřadili těsně za desítkou oba s půlhodinovou ztrátou. Martin byl dvanáctý, Pascal třináctý. „Oba piloty zastavily proražené pneumatiky. Martin se na začátku pral s navigací a ztratil lehce přes čtvrt hodiny. Do Pascala narazil jiný vůz. Nijak zvlášť velké ztráty to nejsou, ale o pár příček výše jsme být mohli. I nadále jsme optimisté, protože určitě můžeme být rychlejší,“ podotkl Mario Kress.

2

Vítězné tažení 10. etapou přineslo posun Nikolajevovi i v celkovém hodnocení, kde přeskočil krajana Sotnikova a nyní vede se sedmiminutovým náskokem. Třetí de Rooy už ztrácí přes dvacet minut. Na páté příčce se ale zabydlel Pascal de Baar se speciálem ze severočeských Židovic. Jeho týmový parťák van den Brink je s roudnickým palubním mechanikem Danielem Kozlovským na devětadvacáté příčce.

3

Do konce letošního 38. ročníku zbývají poslední dvě etapy. V součtu je od cíle v Buenos Aires dělí  lehce přes patnáct set kilometrů. Posádky už sjely z vysoké nadmořské výšky a v pátek při 11. etapě ukrojí dalších 754 kilometrů. Předposlední rychlostní prověrka o délce 288 kilometrů se má jet ve stylu WRC. „Desátá etapa byla hodně skákací. V těchto podmínkách byly kamazy rychlejší, ale v té následující se už karta může obrátit,“ mrknul s úsměvem Mario Kress.

Dakar 2017
Výsledky – 10. etapa (Chilecito – San Juan, 449 km):
1. Nikolaev (Rus) Kamaz 5:33:06
2. Sotnikov (Rus) Kamaz +7:01
3. Mardeev (Rus) Kamaz +7:41
4. Viazovich (Blr) Maz +12:51
5. Loprais (Cze) Tatra +16:04
12. van den Brink (Ned) Renault Trucks 33:41
13. de Baar (Ned) Renault Trucks +34:59
31. Llovera (And) Tatra +4:33:55
Celkově:
1. Nikolaev (Rus) Kamaz 23:27:12
2. Sotnikov (Rus) Kamaz +5:15
3. de Rooy (Ned) Iveco +24:17
4. Villagra (Arg) Iveco +57:47
5. de Baar (Ned) Renault Trucks +1:18:47
25. Llovera (And) Tatra +14:12:58
29. van den Brink (Ned) Renault Trucks + 24:30:48

Související články

Dakar odstartoval se třemi kamiony MKR
Dakar odstartoval se třemi kamiony MKR

Je to tu! Slavný Dakar startuje a s ním také tři kamiony z dílny MKR Technology. Přesně na Nový rok se posádky slavnostně představily na startovním pódiu, aby hned v pondělí mohly vyjet do úvodní závodní etapy letošního 38. ročníku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!