Kolomý drží pódiové umístění. Tatry trápí speed limiter

4 ledna 2017, 11:06

Druhá etapa Rally Dakar vedoucí z Resistencie do San Miguelu připomínala festival rychlosti, když jezdci TATRA BUGGYRA RACING týmu drželi na 284 kilometrovém úseku z 80% plný plyn! Martin Kolomý i přes problémy se speed limiterem zajel osmý nejrychlejší čas a celkově je třetí. Aleš Loprais se propadl na jedenácté místo.

d1
Teplota atakující hranici 45 stupňů Celsia byla úmorná nejen pro posádky, ale také pro techniku. Martinu Prokopovi se začal vařit chladící systém motoru a 190 kilometrů jel bez výkonu. „Nemohli jsme pít, protože se nám vařila i pitná voda,“ poznamenal jediný český účastník v kategorii automobilů. Podstatně hůře dopadl v první etapě druhý Xavier Pons, který po několika kilometrech havaroval a musel čekat na asistenci. Nejlépe se s tratí vypořádal devítinásobný šampion MS v rallye Sebastien Loeb s Peugeotem.

V kategorii kamionů začal nejrychleji Martin Kolomý s Tatrou, který startoval po předchozím etapovém vítězství z první pozice. Jako první ale začal dojíždět pomalejší auta a buginy. „Jeli jsme hodně v prachu. Na metr nebylo vidět. Hodně rizikový, tak jsme jeli, jak to šlo. Odešla nám ale elektrika, tak se obávám překročení povolené rychlosti. Museli jsme si to hodně hlídat, a to nás stálo čas,“ uvedl v cíli Kolomý. Stejné pocity měl pak i jeho týmový parťák: „Dnes nám to moc nešlo. Hodně se prášilo a odešel nám speed limiter, takže asi přijdou nějaké penalizace. Bylo to o přežití, a to se nám povedlo,“ doplnil Kolomého Aleš Loprais, který dokončil etapu na jedenáctém místě. Stejná pozice patří Alešovi také v průběžném pořadí.

d3

Obavy obou českých jezdců se naštěstí nepotvrdily. „Jsem rád, že se žádné penalizace nekonají, protože to nikdy na náladě nepřidá. Ve třetí etapě tak můžeme závodit dál s minimálním odstupem na přední příčky. Středa bude hodně dlouhá, protože nás čekají nejen hory ale také neutralizace, tak doufám, že vše zvládneme perfektně,“ uvedl manažer týmu Jan Kalivoda.

Na nevhodném výběru trati se shodli i spolujezdci. „Jestli jsme projeli dvaceti zatáčkami, tak je to hodně, jinak stále sto čtyřicet,“ řekl mechanik Jirka Stross, kterého doplnil René Kilian: „Ta trať byla tak rychlá, že jsme na tu naší maximální rychlost jeli z osmdesáti procent celé délky.“

d2

Podstatně zdařilejší průběh etapy zaznamenal Karel Trněný, který s pětitunovou zásobou náhradních dílů pro Ford Martina Prokopa a Tatry Phoenix vysoko pomýšlet nemůže. „Jsem rád, že nám uznali protest a odečetli nám čas, ale startovní pozice byla nevýhodná. Museli jsme předjet hodně kamionů, ale i bugin a motorek. I přesto nás zajetý čas potěšil a povzbudil do dalších etap,“ řekl v cíli čtyřiatřicátý Karel Trněný.

Třetí etapa o celkové délce 757 kilometrů zavede účastníky Rally Dakar do neuvěřitelné nadmořské výšky 4.895 m.n.m. Na posádky kamionů čeká odlišná trasa a 199 měřených kilometrů.

Související články

Kolomý vlétl do Rally Dakar nejrychlejším časem a vede
Kolomý vlétl do Rally Dakar nejrychlejším časem a vede

Lepší start si snad český fanoušek Rally Dakar nemohl ani přát. Martin Kolomý zajel devětatřicet kilometrů dlouhou první etapu v nejrychlejším čase a ujal se vedení v kategorii kamionů. Druhý jezdec TATRA BUGGYRA RACING týmu Aleš Loprais skončil čtvrtý. Naopak smůla potkala Karla Trněného, který zapadl v bahně.

Odstartoval DAKAR 2017
Odstartoval DAKAR 2017

Třicátý devátý ročník nejprestižnější soutěže světa, Rallye Dakar 2017, odstartoval v Paraguayském Asunciónu. V rallye reprezentují značku TATRA tři ostré soutěžní vozy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!