Společnost Volvo Trucks spouští nový program dopravní bezpečnosti určený cyklistům

16 listopadu 2016, 17:25

Společnost Volvo Trucks uvádí další iniciativu zaměřenou na podporu dopravní bezpečnosti pro zranitelné účastníky silničního provozu. Program zařazený do nového celosvětové balíku školení s označením ‘Vidět a být viděn’ se zaměřuje speciálně na cyklisty ve věku od 12 let. ‘Vidět a být viděn’ navazuje na úspěšný vzdělávací program dopravní bezpečnosti Volvo pro mladší děti ‘Stop Look Wave’ (Zastav Podívej se Zamávej), aktivně používaný po celém světě.

Cílem programu Vidět a být viděn (See and be seen), podobně jako programu Zastav Podívej se Zamávej, je zlepšit celkové povědomí o tom, jak mohou zranitelní účastníci silničního provozu komunikovat s řidiči nákladních vozidel v prostředí dopravy. Tentokrát se však zaměřujeme na cyklisty, děti i dospělé. S ohledem na rychlé tempo dnešní dopravy je klíčové, aby se co nejvíce lidí seznámilo s možnými riziky, a předešlo se tak nehodám i různým událostem,“ říká Carl Johan Almqvist, ředitel pro bezpečnost dopravy a produktů ze společnosti Volvo Trucks.

clipboard01

Jak vyplývá ze samotného názvu Vidět a být viděn, program se zaměřuje na to, jak důležité je sledovat okolní dopravu a snažit se zviditelnit pro řidiče nákladních vozidel, například pomocí očního kontaktu nebo snahou nejezdit příliš blízko u nákladních vozidel.

Chceme snížit rizika dopravních nehod, a tak naše nákladní vozidla vybavujeme stále chytřejšími bezpečnostními systémy a zároveň školíme řidiče v otázkách bezpečné jízdy. Jelikož však při většině dopravních nehod hraje klíčovou roli lidský faktor, je důležité zvyšovat povědomí o bezpečnosti u všech účastníků silničního provozu,“ vysvětluje Carl Johan Almqvist.

Program Vidět a být viděn je koncipován tak, aby byl použitelný pro školní děti ve věku od 12 let, avšak je vhodný i pro organizace zaměřené na dopravní bezpečnost pracující s dospělými. Součástí balíčku školení jsou různé pomůcky pro vyučující, včetně prezentačních materiálů, filmů a praktických cvičení. Materiál byl vydán v angličtině a můžete si jej bezplatně stáhnout ZDE.

Odkaz na vzdělávací program dopravní bezpečnosti pro mladší děti Stop Look Wave najdete ZDE.

V souvislosti s touto iniciativou můžete najít odkaz na Volvo webové stránce na speciální reflexní spreje, které mohou pomoci ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Bližší informace o reflexních sprejích, jejich použití i dostupnosti najdete ZDE.

Související články

Řidičská výzva: úsporná jízda do kopce
Řidičská výzva: úsporná jízda do kopce

Když řídíte nákladní vůz a jedete do kopce, technika jízdy je to nejdůležitější. Způsob řízení může totiž výrazně ovlivnit spotřebu paliva.

Čech vyhrál soutěž Drivers’ Fuel Challenge
Čech vyhrál soutěž Drivers’ Fuel Challenge

O titul „Nejhospodárnější řidič světa“ v soutěži Volvo Trucks Drivers’ Fuel Challenge 2016 se utkalo 28 finalistů z celého světa. Vítězem se stal Tomáš Horčička z České republiky. V letošním ročníku soutěže se hodnotila úspora paliva a dosažený čas, čímž byla nastavena vysoká laťka z pohledu řidičských schopností i samotných vozidel.

The Iron Knight s dvouspojkovou převodovkou I-Shift překonal dva světové rychlostní rekordy
The Iron Knight s dvouspojkovou převodovkou I-Shift překonal dva světové rychlostní rekordy

The Iron Knight společnosti Volvo Trucks je nejrychlejším nákladním vozidlem světa, a to hned dvojnásobně. Vozidlo pokořilo stávající rychlostní rekord v kategoriích 500 a 1000 metrů s pevným startem. Rekordní vozidlo je v každém ohledu koncipováno pro soutěžní jízdu. Využívá však běžný motor a sériově vyráběnou dvouspojkovou převodovku I-Shift. Vozidlo The Iron Knight od společnost […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!